Kan bli en svært turbulent børsslutt

I dag kan det gå mot en svært turbulent avslutning på børsene i Europa og USA. Dette er forklaringen, og det er noe som skjer fire ganger i året.

En trader på gulvet på NYSE - Foto: AP

I dag kan det gå mot en skikkelig turbulent avslutning på børsene. Årsaken ligger i fenomenet "quadruple witching" og inntreffer fire ganger i året. Og i dag er en av disse fire dagene.Quadruple witching inntreffer på den dagen da futures på aksjeindekser, opsjoner på aksjeindekser, aksjeopsjoner og aksje futures (SSF) utløper samtidig. Og det skjer altså bare fire ganger i året, på den tredje fredagen i mars, juni, september og desember.Siden det er så mange kontrakter som løper ut samtidig, og mange skal fornyes eller endres samtidig, blir det ofte svært turbulent mot slutten av handelen på børsen nettopp denne dagen. Det kan også endre retningen de neste ukene og månedene, alt ettersom hva investorene tror om fremtiden.Quadruple witching er som regel ledsaget av betydelig volatilitet i aksjer og avledede priser, samt økt handelsvolum. Noen investorer tror de kan forutse og planlegge for den potensielle effekten av disse relativt turbulent børsdager også, noe som bidrar til ekstra spenning, volatilitet og volum.Den siste timen av handelen går under betegnelsen "quadruple witching hour". Hvordan den vil fortone seg i dag er ennå litt usikkert, men det kan bli ekstra turbulent ettersom investorene har vært gjennom en periode med meget kraftig oppgang. Oslo Børs er for eksempel opp 65 prosent siden bunnen i mars og 80 prosent siden bunnen i november i fjor.Dette blir også tema i Økonominyhetene med Trygve Hegnar og analysesjef Stig Myrseth fredag kl. 13:30.Det finnes også et par andre witching-fenomen. Mer om quadruple witching og witching her Enda mer om quadruple witching her