Lokker med lukrative flykontrakter

Sverige lokker med lukrative kontrakter for Brasil, i håp om å overtale landet til å satse på jagerflyet SAAB Gripen.

Foto: Scanpix - et fly fra produsenten JAS Gripen

40 prosent av jagerflyene vil i så fall bli bygd i Brasil, lyder det siste tilbudet fra svenskene.Brasil vil også få full tilgang til all teknologi som benyttes i flyet, og vil få kjøpe dem til en svært konkurransedyktig pris, lover svenske myndigheter.- Den svenske regjering og SAAB er 100 prosent villige til å åpne for teknologioverføring. Det vil ikke bli noen restriksjoner, lovet statssekretær Håkan Jevrell i det svenske forsvarsdepartementet under et besøk i Brasilia torsdag.Brasil planlegger å kjøpe 36 jagerfly og har tidligere vist interesse for Gripen. Stadig mer tyder imidlertid på at brasilianerne kommer til å satse på det franske jagerflyet Rafale fra Dassault.Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva hadde i forrige uke samtaler med sin franske kollega Nicolas Sarkozy, og de to opplyste etter møtet at det var innledet offisielle forhandlinger selv om anbudsfristen først går ut 21. september.Også franskmennene lover full teknologioverføring, noe Lula har satt som forutsetning.Det brasilianske forsvaret skal nå si sitt om saken, men presidenten understreker at beslutningen ikke vil bli tatt på grunnlag av fagmilitære vurderinger alene.- Flyvåpenet har den teknologisk kunnskapen som er nødvendig for å gjøre en vurdering, og de kommer til å gjøre det. Men beslutningen er politisk og strategisk og det er opp til presidenten og ingen andre å gjøre det endelige valget, sa Lula nylig. (©NTB)