"Massiv ødeleggelse av global rikdom"

Det skrev ledelsen i Lehman Brothers som en advarsel til finanssektoren før de meldte seg konkurs. Hørte noen på? Nei.

Richard S. Fuld Jr. ledet Lehman Brothers inn i tidenes største konkurs høsten 2008 - Foto: AP
Børs

Like før det virkelig smalt innen bank- og finanssektoren (og så hele verden), så gikk Lehman Brothers konkurs. Rett før konkursen, forsøkte ledelsen i Lehman Brothers å advare bransjen, skriver Bloomberg.I en rapport nyhetsbyrået har fått tak i, står følgende skremmende setninger i punktform:

  • Massiv ødeleggelse av global rikdomMassiv ødeleggelse av global rikdom
  • Investorer/pensjonisters eiendeler vil bli knustInvestorer/pensjonisters eiendeler vil bli knust
  • Vil påvirke alle finansinstitusjonerVil påvirke alle finansinstitusjoner
Det er mulig det allerede var for sent å snu skuta, men da verdens største nettokjøper av aksjer gikk konkurs, merket en hel verden det, og ordet finanskrise entret dagligtalen.15. septemberLehman Brothers undergang 15. september 2008 sendte sjokkbølger gjennom finansmarkedet. Det ble en run-on-the-moneymarket. Et kortsiktig pengemarkedet som var verdt 3,6 billioner dollar.Lehman Brothers hentet omtrent 50 milliarder dollar ut av dette markedet. Hver eneste dag. Disse pengene behøvde selskapet, kun for å holde driften i gang. Da pengemarkedet tørket inn nesten over natten ble alle selskaper i USA og verden rundt direkte påvirket.IgnorerteIfølge Bloomberg ignorerte Goldman Sachs og de andre bankene pengemarkedets problem, og fokuserte heller på å ikke gå konkurs. Dette blir beskrevet som en katastrofal feiltagelse, og var medvirkende på det kraftige aksjefallet frem mot jul.Når Lehman Brothers gikk konkurs, satte de hele verdens finansielle system i fare. "Vi har det under kontroll", var Lehmans forklaring i september.Hva om bankene ikke åpner? En fondsforvalter ringte sin kone og ba henne ta ut penger, for han viste ikke om bankene skulle åpne dagen derpå.Hadde verden reagert litt annerledes på finanskrisen, er det ikke å utelukke at den påfølgende dagen ville sett ut som i Argentina for noen år tilbake. Der kunne en mellomklasse-familie, bokstavlig talt, legge seg som mette og velstående, for å våkne som lutfattige.Slik kunne det vært verden over i dag.Les mer om den fatale dagen i september her

Nyheter
Børs