NAV styrker kronekursen

Tirsdag morgen presenterte NAV en kraftig redusert ledighetsprognose.

Foto: Finansavisen

G20-landene forebereder en plan for økonomisk vekst som forplikter Kina, Usa og Europa. I Europa steg både PIX-indeksen og den britiske Rightmove boligprisindeksen. I ettermiddag ventes amerikansk Redbook detaljhandel og den amerikanske husprisindeksen FHFA. Sent i kveld kommer den viktige amerikanske ukesstatistikken over forbrukertilliten.Dollaren svekket seg igjen i natt etter noen få dager hvor den styrket seg. Årsaken sies å være spekulasjon om at G20-møtet på torsdag og fredag vil ta til orde for endrede valutakurser som mekanisme til å rette opp de globale ubalansene.Den norske kronen styrker seg tirsdag mot dollar, euro og pund. Klokken 10.35 koster en dollar 5,84 kroner, en euro koster 8,63 kroner og et pund koster 9,54 kroner.NAV kutter ledighetsprognosenArbeidsledigheten vil øke mindre enn tidligere ventet, viser ny prognose fra NAV. I 2010 kan det bli rundt 90.000 ledige registrert hos NAV. Det er 30.000 færre enn tidligere antatt.- Det ser ut til at den sterke ledighetsveksten vi hadde når vi sist utarbeidet prognoser nå er lagt bak oss og vi forventer derfor en mer moderat økning i ledigheten ut dette året og neste år, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i pressemeldingen.NAV venter at arbeidsledigheten vil ligge på 3,1 prosent til neste år. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 80.000 arbeidsledige i 2010 og er 9.000 flere enn i år hvor det forventes et snitt på 71.000 arbeidsledige.- De sterke finans- og pengepolitiske virkemidlene som har blitt iverksatt nasjonalt og internasjonalt ser ut til å ha bidratt til at aktiviteten nå er på vei oppover igjen. Den økonomiske veksten antas likevel å bli svak i prognoseperioden og dette fører til at ledigheten vil fortsette å øke noe, sier Saglie.