Sjeføkonom: Farene lurer fortsatt

Perioden med fall i produksjonen ser ut til å være over for denne gangen. Sjeføkonom Steinar Juel advarer likevel mot farer som lurer. Se Nordeas økonomer diskutere fremtiden på webTV.

Scanpix / Scanpix
Børs

Nordea Markets venter en ganske sterk vekst i både norsk og internasjonal økonomi i andre halvdel av 2009. Men veksttakten vil trolig avta igjen i løpet av 2010 og inn 2011. Lav rente, stimulanser over statsbudsjettene og utradisjonelle tiltak for å støtte opp om finanssektoren har gitt resultater.-Vi hadde ventet at norske husholdninger ville reagere raskt på lavere rente, mens selv vi er noe overrasket over styrken på reaksjonen. Utover høsten og i det meste at 2010 venter vi videre oppgang i de norske boligprisene og god vekst i privat forbruk. Boligbyggingen tar seg trolig også opp utover høsten og vinteren, sier sjeføkonom Steinar Juel.I 2011 venter økonomene i Nordea at arbeidsledigheten vil synke.Når omslaget kommer raskere enn ventet vil trolig også stimulansetiltakene avvikles tidligere enn før antatt. Økonomene i Nordea venter at Norges Bank starter rentehevninger allerede i høst. Ved å gjøre det er det mindre risiko for at renten vil måtte heves i et raskt tempo.-Oppgangen i boligmarkedet nå blir nok relativt kortvarig, sier JuelPå verdensbasis investeres det for lite i oljeutvinning. Når den økonomiske veksten i verden kommer opp på mer normale nivåer er det fare for at oljeprisen igjen vil skyte opp. Oljeprisen ventes å passere 100 dollar fatet i 2011, og vil gå enda høyere i 2012.Her kan du se Nordeas fire makroøkonomer diskutere den økonomiske utviklingen på webTV.

Nyheter
Børs