Sterk sluttspurt på børsen

Oslo Børs trosset dårlige makrodata og fall i oljeprisen. Yara og DnB NOR ledet an oppgangen. Dagens børskommentar får du her.

Aggressive tradere i Brasil - Foto: AP
Børs

Stigende råvarepriser, kombinert med nervøsitet og lavt volum preget utviklingen på Oslo Børs frem mot klokken 14.30, da den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for august ble sluppet fredag.Rapporten viste at antallet sysselsatte utenfor jordbrukssektoren (nonfarm payrolls) gikk tilbake med 216.000 personer. Det var noe bedre enn forventningene (225.000), men ledighetsraten steg videre fra 9,4 til 9,7 prosent og juli-tallene ble revidert opp.Etter litt frem og tilbake bestemte markedet seg for at (de dårlige) tallene var gode nok og Oslo Børs endte dagen opp 1,20 prosent til 299,75 poeng. Oljeprisen (brent-oktober) falt utover ettermiddagen og stod i 66,15 dollar fatet, ned 1,50 prosent da børsen stengte handelen for helgen. StatoilHydro endte uendret fra gårsdagens sluttnotering på 128,30 kroner.DnB NOR-aksjen hadde en god dag og steg 3,60 prosent til 60,25 kroner. Yara -aksjen steg nye 2,30 prosent fredag og er opp rundt syv prosent uken sett under ett. Sluttnoteringen landet på 179,30 kroner. Ifølge Reuters er det fokus på ureaprisene og oppkjøpsrykter rundt en tysk konkurrent.- Urea for levering i Yuzhnyy handles nå til 228-233 dollar per tonn, en indikasjon på at kjøpsaktiviteten har tatt seg opp og at bunnen er nådd. Rent teknisk er det en dobbelt bunn for ureaprisene, sier analytiker Are Grongstad i Agilis Færder Securities.Agilis Færder har en hold-anbefaling på Yara, samt et kursmål på 189 kroner.K+S steg markert i Frankfurt tidligere i dag. Fra meglerhold pekes det på rykter om at Potash Corp vurderer et bud på 50 euro per aksje i selskapet.Blant de andre tungvekterne fikk Frontline en god start på dagen etter at Tradewinds skrev at selskapet hadde inngått en tiårskontrakt med Pertamina for skipet "Front Vista" til en dagrate på 50.000 dollar. Konsernsjef Jens Martin Jensen i Frontline gikk etter hvert ut og avkreftet opplysningene. Aksjen endte likevel opp 2,30 prosent til 132,50 kroner.- Det er bare å se på dagens ratenivå og de fundamentale forholdene i tankmarkedet. Dette var for godt til å være sant, kommenterte Trygve Hegnar på Økonominyhetene i dag.Se opptaket av sendingen herNordic Semiconductor ble en av dagens vinneraksjer etter å ha meldt om å ha mottatt en ny ordre på komponenter til både PC-tilbehør- og spillkontroller-segmentene. Den samlede verdien er på 10,9 millioner kroner og komponentene skal leveres i fjerde kvartal 2009. Aksjen steg 8,30 prosent til 30 kroner.Høyprofilerte investorer som Øystein og Eigil Stray Spetalen, Edvin Austbø, Riulf Rustad og Celina Midelfart er å finne på eiersiden i selskapet. Aksjen har doblet seg siden starten av april.Også oppdrettselskapet Lerøy Seafood fikk fart på seg fredag. Aksjen steg 8,70 prosent til 113 kroner.Taperlisten ble toppet av Eitzen Chemical, ned 13,70 prosent. Blant de mer omsatte aksjene endte Orkla og Fred. Olsen Energy så vidt i rødt. Det ble omsatt aksjer og verdipapirer for 4,48 milliarder kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs