Utlendinger hamstrer kroner

Gjedrem og nøkkeltall sørget for et run på kronen i går.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets - Foto: Scanpix
Børs

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har i dag holdt et foredrag i regi av Centre for Monetary Economics (CME) ved Handelshøyskolen BI.Der var boligprisene et tema, og Gjedrems påstand er at de har steget mye - og trolig for mye. På den annen side kommer han ikke med nye signaler om at renten må opp. Ifølge sentralbanksjefen vil en høyere rente ikke nødvendigvis bidra til å hindre bobler i boligmarkedet.Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets omtaler en betydelig større andel utenlandske kronekjøpere etter Gjedrems tale onsdag.- Vi har sett at det var mye utenlandsk handel i norske kroner. Dette kom etter de norske tallene onsdag og etter gjedrems tale. I tillegg har vi har sett mye kjøpsanbefalinger av norske kroner i det siste, sier han til HegnarOnline.Norges bank ga ved sist rentemøte signaler om å heve renten i oktober.- Kronebevegelsen etter sist rente møte var ikke helt i takt med rentebevegelsene etter møtet. Etter påfølgende makrotall viser at tendensen at vi går mot renteøkning, noe som har ført til at kronen har fulgt etter, sier Aamdal.Skulle Norges Bank sette opp renten ved neste møte, vil kronen trolig styrke seg ytterligere, slik den har gjort ved tidligere rentemøter.- Vi ser for oss at krona skal styrke seg videre, og at dette vil gå i rykk og napp, sier omdal.

Nyheter
Børs