Børsvinneren hoppet 34 prosent

Selv om Oslo Børs avsluttet uken i rødt, var det flere som kunne glede seg over fantastiske kursoppganger. Her er dagens børskommentar.

Publisert 11. des. 2009 kl. 17.32
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.07
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 598 ord
Konserndirektør i Aker BioMarine, Matts Johansen - Foto: Finansavisen
Hovedindeksen på Oslo Børs gikk i dag ned 0,24 prosent før den sluttet på 361,36 poeng. Det ble omsatt aksjer for 6,1 milliarder kroner.Prisen på et fat Nordsjøolje, med levering i januar, har gått ned 0,60 prosent og står nå i 71,43 dollar.Det internasjonale energibyrået (IEA) melder fredag at de justerer opp anslaget for oljeetterspørselen i 2009. Anslaget heves til 84,9 millioner fat per dag, mens 2010-estimatet tas opp 130.000 fat til 86,3 millioner fat, fremgår det av IEAs månedsrapport for desember.På toppen av vinnerlisten finner vi Aker BioMarine som gikk hele 34,39 prosent. I går kunne vi lese at Aker BioMarine har fått beskjed fra Finnish Food Safety Authority om at krilloljen med merkevarenavnet Superba nå er godkjent som "Novel Food" i EU. Det vil si at Superba nå selges i alle EU-land.I tillegg ble det kjent at selskapet får åtte millioner kroner over tre år fra Matprogrammet i Norges Forskningsråd for å fortsette sitt forskningsprogram på sine Superba Krill-produkter.Satrap Kapitalforvaltning har i dag kjøpt 730.000 aksjer i Northern Logistic Property. Det skjedde til en snittkurs på 18,99 kroner aksjen. David Mindus er styremedlem i Satrap Kapitalförvaltning og Northern Logistic Property. Aksjen la på seg 15,12 prosent.REC klatret 3,78 prosent. Først kom meldingen om at selskapet har gjort et gjennombrudd i sin forskning på solcellepanel. Sammen med ECN (Energy research Center of the Netherlands) har selskapet nå nemlig greid å produsere verdens aller første multikrystallinske panel med 17 prosents effektivitet. Dette har ifølge REC har vært et mål for sol-industrien i årevis.Samtidig meldes det fra Spania at landets selskaper innen fornybar energi motta 5,9 milliarder euro i subsidier neste år, mot 3,6 milliarder euro i inneværende år.Agilis mener man bør laste opp med Yara, og tror aksjen kan nå 339 kroner innen de neste 12 månedene. Meglerhuset opererer nå med en sterk kjøpsanbefaling på Yara. Aksjen klatret i dag 4,87 prosent til 271,30 kroner.Umoe AS har i dag solgt 500.000 aksjer i Crew Gold til en kurs på 0,6717 kroner stykket. Umoe AS eier etter dette 5.325.000 Crew-aksjer. Eierandelen til Jens Ulltveit-Moe er etter dette redusert til 4,98 prosent. Aksjen falt 2,99 prosent.Tegningsperioden i fortrinnsrettsemisjonen i DnB NOR ASA utløp 10. desember 2009 klokken 17.30 norsk tid. En foreløpig opptelling viser at DnB NOR ved utløpet av tegningsperioden hadde mottatt tegninger for ca. 414,4 millioner nye aksjer.296 145 246 nye aksjer ble tilbudt, og fortrinnsrettsemisjonen er følgelig blitt overtegnet med ca. 39,9 prosent. DnB NOR falt 0,84 prosent.Norges Banks kontaktbedrifter i det regionale nettverket rapporterer i denne runden om svak vekst i produksjonen. Veksten har tiltatt noe fra forrige runde.Veksten har økt mest i eksport- og hjemmemarkedsindustrien, men produksjonsnivået i industrien er lavt. Vedvarende lav ordreinngang fører til fallende aktivitet hos leverandørene til oljenæringen, heter det i rapporten fra Norges Bank. Ferske tall fra amerikanske statistikkmyndigheter viser at detaljhandelen, eksklusiv bilsalg, steg 1,2 prosent i november. Det var ventet en oppgant på 0,4 prosent. Dersom vi tar hensyn til bilsalget var detaljhandelen opp 1,3 prosent. Her ventet analytikerne en vekst på 0,6 prosent.Oktobertallene ble revidert til nullvekst, mens det opprinnelig var rapportert en oppgang på 0,2 prosent.Se også på web-TV.Her finner du Her finner du alle ..Her finner du / på NYSE og på Nasdaq.De og .