Gode råde fra supermilliardær

Milliardæren George Soros sier han vet hvordan det kan skapes bevegelse i klimaforhandlingene i København. Det internasjonale pengefondet IMF bør finansiere utslippskutt, sier Soros.

Publisert 10. des. 2009 kl. 12.49
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 108 ord
Foto: Scanpix - George Soros og Erik Solheim
Den amerikanske rikmannen sa torsdag til nyhetsbyrået Reuters at industrilandene bør investere en del av midlene de har til rådighet som såkalte spesielle trekkrettigheter i IMF i klimakutt i utviklingslandene. Investeringene bør skje over en tiårsperiode, mente Soros.Spesielle trekkrettigheter eller SDR er et internasjonalt betalingsmiddel som IMF opprettet i 1970. Industrilandene har i dag slike midler verdt til sammen 283 milliarder dollar eller vel 1.600 milliarder kroner hos pengefondet.Deler av disse midlene bør brukes til utbygging av utslippskutt i fattige land, og kuttene vil i seg selv bli så lønnsomme at de kan finansiere renter på pengene. IMF kan stille sine gullreserver som garanti for lånene, framholdt Soros.