Dette vil påvirke Oslo Børs fredag

Dette bør du notere deg. Følgende faktorer vil påvirke Oslo Børs fredag. Les også Netfonds' spådommer her.

Oslo Børs - Foto: Scanpix
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet torsdag på 357,79, ned 2,95 prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 6,96 milliarder kroner.Rett før børsslutt ble Brent-olje for mars-levering handlet for 72,88, ned 3,04 dollar i gårsdagens handel. WTI-oljen falt 3,04 dollar til 73,94 dollar fatet. Dette kom etter onsdagens lagertall fra amerikanske Department of Energy (DOE) som viste kraftig oppgang i lagrene for råolje.Les hele børskommentaren her Se torsdagens utgave av Økonominyhetene herUSA Et lite avvik i et ganske viktig makrotall var alt som skulle til for å spre noe som kunne minne om panikk i investormiljøet på Wall Street torsdag.Tall fra amerikanske myndigheter viste i går at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) steg fra reviderte 472.000 personer per 23. januar til 480.000 per 30. januar.På forhånd var det forventet 455.000 førstegangssøkere, ifølge Market Watch.Samtidig med jobless claims kom tall for produktivteten utenfor landbruket i USA . Den steg 6,2 prosent i 4. kvartal, mot ventet 6,0 prosent.Klokken 16.00 ble det lagt frem tall som viste at industriordrene i USA steg med 1,0 prosent i desember. Ifølge Market Watch var det ventet en oppgang på 0,5 prosent. Tallene hadde liten effekt på børsene.Dow Jones endte på 10.002 poeng, ned hele 2,61 prosent. S&P 500 falt hele 3,11 prosent til 1.063, det største fallet på åtte måneder, ifølge Marketwatch. Nasdaq falt 2,99 prosent til 2.125 poeng.I dag - fredag - er det arbeidsmarkedsrapporten (non-farm payrolls) fra USA som er i fokus. Rapporten legges frem klokken 14.30 norsk tid.Les hele USA-kommentaren her Slik gikk det med de norske aksjene i USA og Canada torsdagFredag I skrivende stund står Brent-oljen (mars-kontrakten) i 72,20 dollar fatet, opp 0,10 prosent. WTI-oljen er opp 0,34 prosent til 73,39 dollar fatet.Asiatiske børser faller fredag, i kjølvannet av en brutal skrell på Wall Street torsdag. Generelt sett ble børsene verden over rammet av et kraftig salgspress i går, på stadig økende bekymringer for europeisk statsgjeld .Investorer fokuserer ifølge CNBC på at problemet kan gjelde flere enn Hellas, for eksempel Portugal og Spania.På Tokyo-børsen faller Nikkei 2,89 prosent til sine laveste nivåer på syv uker. Særlig eksportører faller tungt, på den sterkere yenen. Hang Seng er ned 3,14 prosent.Slik går det på børsene i Asia.EuropaDet ligger til rette for en negativ start på Europa-børsene fredag.Ifølge Reuters tror bookmakere i London at FTSE 100 vil åpne ned 0,3 prosent. DAX i Frankfurt ventes også ned 0,3 prosent, mens CAC 40 i Paris ventes å åpne inntil 0,2 prosent lavere.Netfonds' spådommerNetfonds tror Oslo Børs åpner ned i dag.- Vårt 'Fair-Value'-estimat på hovedindeksen er 356.7 noe som tilsvarer en nedgang på 0.3 prosent. Aksjemarkedene verden over falt som en stein i går. Økt fokus på statsgjeld-problematikken i Euro-sonen var hovedårsaken til det heftige aksjefallet. Eneste lyspunkt var at volumene var relativt tynne i forhold til de hva de har vært de siste dagene, skriver Netfonds fredag morgen.'Fair-value' estimatet er beregnet klokken 07:00 og relaterer seg til OSEBX kl 09:05.- Dvs. så lenge markedssituasjonen holder seg relativt stabil mellom klokken 07:00 og 09:00 er det stor sannsynlighet for at vårt estimat treffer, heter det.Følgende står blant annet på dagens agenda:Resultatsesongen begynner å få fart her hjemme, selv om det ikke er de mest profilerte selskapene som skal i aksjon i dag.Skiens Aktiemølle ASAHøland SparebankSparebanken HedmarkIndre Sogn SparebankHol SparebankVi merker oss også at Norwegian skal legge frem trafikktall for januar.På Wall Street skal 57 selskaper legge frem kvartalstall, deriblant Weyerhaeuser. Oversikten her. Ellers i utlandet finner vi selskaper som BG Group, Finnair, NTT, Skanska og Volvo.ArbeidsmarkedsrapportPå makrofronten er dagens desiderte høydepunkt arbeidsmarkedsrapporten (non-farm payrolls) fra USA, som legges frem klokken 14.30 norsk tid.20 av de mest treffsikre analytikerne fra tidligere Reuters-undersøkelser av non-farm payrolls peker mot en økt sysselsetting på 8.000 personer i januar. Sysselsettingen falt med 85.000 jobber i desember, etter å ha steget 4.000 i november.Ellers i utlandet får vi blant annet tall for den tyske industriproduksjonen i desember.Norsk industriproduksjonHer hjemme er dette dagens agenda fra SSB:Omsetningstatistikk. Olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyningProduksjonsindeks for industrienFinansforetak, balanserInternasjonale reserver og valutalikviditet.Norges offisielle statistikk: Samisk statistikkFaktahefte: Dette er Kari og OlaVi merker oss også at Samfunnsøkonomens Valutaseminar finner sted på Lysebu, Oslo.Innenriks velger vi å trekke frem følgende begivenheter:Trondheim: Den sjette internasjonale Trondheimskonferansen om biologisk mangfold. Miljøverndepartementet er vert for konferansen, som arrangeres i samarbeid med FNs miljøprogram UNEP og sekretariatet i Konvensjonen om biologisk mangfold (SCBD). Delhi: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holder et av hovedinnleggene på klimakonferansen Delhi Sustainable Development Summit 2010 i Delhi.Oslo: Civita-møte om sykelønn. 10 år med IA-avtalen har ikke bidratt til å redusere sykefraværet.Bergen: NM for brassband.Oslo: Anken i den såkalte vannverkssaken går for Eidsivating lagmannsrett.Til slutt nevner vi at forsvarsminister Grete Faremo (Ap) deltar på NATOs forsvarsministermøte i Tyrkia, og at det er 200 år siden fiolinisten og komponisten Ole Bull ble født.Kilder: Oslo Børs, CNBC, TDN Finans, Reuters, SSB, NTBPå Market Watch finner du en kalender som blant annet viser dagens og de neste dagenes økonomiske begivenheter, forventningene i markedet og historiske data.Mer om det som skjedde på børsene i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.

Nyheter
Børs