First lokket til seg børsekspert

Tor Arne Olsen ved Oslo Børs om flyttingen til First, utenlandske meglerhus og et stort press.

Tor Arne Olsen - Foto: Finansavisen

First Securities henter Tor Arne Olsen fra Oslo Børs. Olsen, som har jobbet ved børsen siden 1999, avslører at trykket fra pressen har økt betydelig med årene.- Jeg startet i min nåværende stilling som pressetalsmann etter omtrent ett år på Oslo Børs, og fikk dot.com-krisen mitt i ansiktet. Det var et høyt trykk da, men oppmerksomheten rundt det som skjer på børsen har økt veldig de siste ti årene, sier han til HegnarOnline.Olsen har blitt hentet til First Securities i en nyopprettet stilling som kommunikasjonssjef.- Jeg skal jobbe med kommunikasjon både overfor kunder, pressen og blant egne ansatte i First. Mye vil dreie seg om å profesjonalisere kommunikasjonen i alle ledd, og om å koordinere kommunikasjonsaktivitetene, sier han, og legger ikke skjul på at han har hatt et nært forhold til norsk presse fra sin tid på børsen. - Markedet er blitt mer interessant for flere, også i allmenn presse. Antallet redaksjoner som interesserer seg for børsen har økt seg kraftig.I 1999 var det noen få aviser som skrev om Oslo Børs. Med internettaviser som Nettavisen, iMarkedet og Finanskanalen begynte presset fra pressen å øke betydelig, ifølge Olsen.- Du må jo sitte med spesielt interessant kunnskap, i og med at du har jobbet så lenge på Oslo Børs.- Det at jeg kjenner Oslo Børs så godt, kommer kanskje godt med i noen saker. Jeg blir uansett å jobbe mye med saker som ikke har så mye med Oslo Børs å gjøre, svarer Olsen.- Tror du at du fikk jobben fordi du har vært Oslo Børs' ansikt utad?- Det er kanskje en del av svaret, muligens i kombinasjon med min informasjonsutdannelse. Jeg tror min yrkesfaglige bakgrunn teller mer enn utdannelsen for å få denne jobben, sier han. I USA var Bernie Madoff leder for Nasdaq før han startet sitt meget omstridte hedgefond. Spøkefullt spør vi Olsen om han kan være Norges Madoff.- Haha, nei ikke helt. Vi her på børsen har hatt et tydelig skille mellom nice-to-know og need-to-know. Jeg har hatt tilgang til innsideinformasjon kun når jeg har hatt behov for det. Det jeg vil trekke frem som positivt over de årene, er alle de spennende diskusjonene vi har internt. Økonomer og jurister jobber sammen og diskuterer seg frem til gode løsninger, sier han.- Er det noen spesielle saker som har vært interessante for deg?- Litt tyngre saker er morsomme, som blant annet DNO-saken i høst. Det har vært mange diskusjoner med dyktige faglige personer, sier han.Olsen vil ikke svare på om han går opp i lønn i forhold, men avslører at han har en bonusordning, slik det er vanlig i alle meglerhus.- Jeg merker stor forskjell på hvordan det var her for 11 år siden og i dag. Det var krisestemning her da. Det var noen aktører som ikke ville ha noe med Oslo Børs å gjøre. Det var en tillitskrise. Da Sven Arild Andersen tok over som børsdirektør, tok han veldig mange gode grep, som gjorde at Oslo Børs fikk tilbake tilliten. Fra det og frem til i dag, har vi hatt en enorm vekst. Ikke bare markedets vekst, men butikken Oslo Børs har også gått veldig bra, sier han.I 1999 var det få meglerhus som handlet direkte på Oslo Børs. I 2000 kom Morgan Stanley inn via noteringen til Statoil. Like etter dette startet Oslo Børs et nordisk samarbeid, som lokket utenlandske aktører til Norge. I dag står utenlandske aktører for 70 prosent av handelen på Oslo Børs.- Den gangen var prisingen av Oslo Børs lav. De mente det var billig. Hvordan en børs prises avhenger av hvem som er aktørene, forklarer Olsen.Oslo Børs skal i vår starte et strategisk samarbeid med børsen i London, noe som trolig vil lokke enda flere aktører til det norske markedet.- Flyttingen til London vil øke volumet, men det vil være nye utfordringer på børsen med nye systemer, sier han.I 1999 var det mellom 4.000 og 5.000 transaksjoner per dag over børs i Oslo. I 2010 er det omtrent 80.000 transaksjoner per dag.