Har syv dager på å skaffe fire mrd.

Yara går inn i en skjebneuke. Trøstepremien er på 724 millioner kroner.

Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (i midten) i Yara International før presentasjonen av resultatet for 4. kvartal 2009. Michael Bennett fra Terra Industries Inc til høyre. Foto: Berit Roald / Scanpix

Yara har mottatt melding fra Terra Industries Inc. om at tilbudet fra CF Industries etter Terras syn er et bedre tilbud enn fusjonsavtalen signert 12. februar av Yara og Terra, heter det i en børsmelding fra Yara.Tirsdag 2. mars ble det klart at CF Industries har budt betydelig over Yaras bud på Terra Industries. Yara bød tidlig i februar 41,10 dollar per aksje, mens budet fra CF Industries er på 47,40 dollar per aksje. CFs bud er verdt omtrent 28 milliarder kroner, nesten fire milliarder mer enn Yaras.Tidsfristen for å gi et like godt eller bedre tilbud til Terra vil utløpe 17. mars kl. 1700 New York-tid. Dersom Terra avslutter fusjonsavtalen under slike omstendigheter, har Yara krav på en oppbruddsgodtgjørelse på 724 millioner kroner.Kalddusj Are Grongstad i Agilis Securities var veldig skuffet i et intervju med HegnarOnline i etterkant av CF-budet.- Dette var helt klart en kalddusj for Yara. Budet fra CF er en solid økning i forhold til det Yara bød. Jeg syns det er vanskelig å uttale som om Yara kommer til å by mer, men jeg tror det er en 50/50 prosents sjanse for at de gjør det, sa Grongstad.Han sa videre at Yara blir nødt til å hente flere penger i den meldte emisjonen, dersom de nå ønsker å ta del i en budkamp med CF.- Emisjonen er jo fra før på 2,5 milliarder dollar, og når Yara nå kan bli nødt til å slenge 4 milliarder ekstra i bordet så er det jo klart de må hente inn flere penger, sa analytikeren.- Taper budkrig - Jeg tror ikke Yara byr over CF Industries, sa en analytiker til HegnarOnline like etter CF-budet ble kjent.- Vil da Yara tape en budkrig?- Ja, de vil tape en budkrig. Jeg ser ikke hvordan Yara kan overby CF.Konsernsjefen i Yara, Ole Jørgen Haslestad, sendte et brev til Terra Industries-konsernsjef Michael Bennett 1. februar. Der kom det frem at budet på 41,10 dollar var det "beste og endelige budet", ifølge TDN Finans.Styremøter som normalt HegnarOnline snakket like i etterkant av CF-budet med styreformann i Yara, Øivind Lund. - Det har ikke blitt holdt ekstraordinære møter som følge av denne saken, sa Lund til HegnarOnline.Yara har omtrent åtte styremøter per år, og har muligheten for å innkalle til ekstra møter. Dette har ikke blitt gjort i forbindelse med Terra-saken.