- Ingen grunn til å få høydeskrekk

- Det er definitivt ikke for sent å komme seg inn på hyggelige nivåer i aksjemarkedet, mener Nordea-strategene.

F.v: Ole Morten Nafstad, Fredrik Wilander og Leif-Rune Rein. Foto: Finansavisen.

I går, den 9. mars, var det ett år siden globale aksjer nådde sitt bunnpunkt i forbindelse med finanskrisen. I den anledning spør strategene i Nordea Markets "hva nå?"- Ingen grunn til å få høydeskrekk- Først av alt kan det være greit å få sett situasjonen i aksjemarkedet litt i perspektiv. 2009 ble altså et godt år for aksjer, men inkluderer vi 2008 på tidsaksen, blir bildet ganske annerledes. Da er det kun Latin-Amerika som har klart å hente igjen det tapte, heter det i rapporten forfattet av sjefstrateg Leif-Rune Rein og seniorstrategene Ole Morten Nafstad og Fredrik Wilander.- Resten av de store aksjeregionene har fremdeles 10-36 prosent å ta igjen før de er tilbake til der de startet 2008. Følgelig er det ingen grunn til å få høydeskrekk for langsiktige investorer - til tross for god oppgang det siste året. Og det er definitivt ikke for sent å komme seg inn på hyggelige nivåer. Ser vi for eksempel på vår egen hjemlige børs, er vi fremdeles drøye 42 prosent unna forrige topp.- Dette var i seg selv bra for aksjerNordea-strategene påpeker videre at fokus det siste året har dreiet fra størrelsen på stimulipakker, rentekutt, likviditetstørke, laber selskapsinntjening og veldig svak økonomisk vekst til veldig gode selskapsrapporter, bedret økonomisk vekst, ledighet på vikende front - og reversering av stimulipakker.- Den siste tiden har det også stormet rundt en del av landene i Sør-Europa, en situasjon som går mot en løsning, men som har vært med på å kjøle ned de høye forventningene til 2010 ved begynnelsen av året. Det var i seg selv bra for aksjer. Med andre ord er vi i en helt annen situasjon, og et helt annet sentiment enn hva vi var.Som en følge bør nordmenn ifølge Nordea-trekløveret derfor være mindre bekymret for utsiktene for aksjer.