Kina-effekt sendte Oslo Børs ned

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned nesten én prosent torsdag. Opera og Questerre var blant lyspunktene, mens Røkkes krillbaby gikk på en ny smell.

Mike Binnion, CEO i Questerre Energy - Foto: Finansavisen

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet i dag på 369,74, etter en nedgang på 0,90 prosent.Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 6,3 milliarder kroner.Se også dagens Økonominyheter på HegnarOnline TV, der Trygve Hegnar kommenterte dagens børsfall.Kina-effekt, jobless claims I morges kom det tall fra Kina som viste et større enn forventet hopp i inflasjonen. Investorene frykter at myndighetene i landet vil stramme inn i pengepolitikken, og dette preget markedene gjennom dagen.Klokken 14.30 kom amerikanske jobless claims inn litt på den skuffende siden . Her ble det dårlig mottatt at fire ukers glidende gjennomsnitt steg 5.000 til 475.500, den høyeste noteringen siden sent i november.Antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA falt fra reviderte 468.000 personer per 27. februar til 462.000 per 6. mars. Man hadde på forhånd forventet 460.000 førstegangssøkere, ifølge vår tjeneste Market Watch .Samtidig viste andre tall at underskuddet på USAs handelsbalanse for varer og tjenester var 37,3 milliarder dollar i januar, en del mindre enn forventede 41,0 milliarder dollar.Kina- og jobless claims-tallene satte også tonen på Wall Street, som har åpnet ned torsdag.Oljeprisen og Statoil ned"Kina-effekten" virket også inn på oljemarkedet. Investorene frykter at en strammere pengepolitikk i Kina vil hemme veksten i landets etterspørsel etter energi.Forventninger om at OPEC vil produsere langt over målene i neste kvartal tynger ifølge Reuters også sentimentet.Brent for levering i april handles for 80,24 dollar per fat, ned 24 cent i dagens handel. WTI-oljen er ned 11 cent til 81,97 dollar fatet.Samtidig viste gårsdagens lagertall fra USA et uventet stort trekk i destillat- og bensinlagrene, mens byggingen av råoljelagre var mindre enn ventet. Raffineriutnyttelsen falt mer enn forventet.- Vi tror oljeprisen vil teste sitt høyeste nivå i 2010, men det er lite trolig den kommer til å overstige dette betydelig, sier MF Global-analytiker Edward Meir.Statoil trakk ned 1,65 prosent til 137,20 kroner. DNO falt 4,4 prosent til 6,76 kroner.DnB NOR, Yara ned I Europa er de fleste børsene også i rødt rett før stengetid. Bank trekker ned, og her hjemme markerte DnB NOR seg blant de mest negative tungvekterne - ned 2,7 prosent til 67,60 kroner.Andre "tunge" tapere var REC og Orkla, som falt hhv. 2,4 og 1,65 prosent. Storebrand trakk ned 0,4 prosent etter at Gjensidige i dag meldte om omdanning til ASA, og planer om børsnotering .ABG Sundal Collier mener dette er et viktig steg på veien mot en mulig fusjon med Storebrand .- Et gjensidig eid selskap kunne ikke fusjonert med Storebrand i dag, så dette er et viktig steg på veien mot en mulig fusjon, sier analytiker Jan Erik Gjerland til Reuters.Yara falt 1,1 prosent til 239,20 kroner. UBS mener det er "rimelig sannsynlig" at Yara kommer med et revidert Terra-bud.Tror på enda en Npro-emisjon Norwegian Property falt 2,3 prosent til 12,25 kroner etter gjennomføringen av en rettet emisjon på 45,3 millioner aksjer til kurs 12 kroner per aksje, noe som gir et bruttoproveny på 543,9 millioner kroner.Analytiker Simen Mortensen i DnB NOR Markets er ifølge Finansavisen overrasket over selskapets fremgangsmåte. Han kuttet i dag kursmålet fra 13 til 12 kroner aksjen.- Denne emisjonen er ikke nok, og vi synes at det er spesielt at selskapet velger en utvannende løsning som ikke tar hensyn til småaksjonærene. Etter vår mening burde de benyttet tegningsretter i forbindelse med pengeinnhentingen, sier han.Mortensen har estimert et kapitalbehov på rundt 1,5 milliarder kroner, og tror selskapet må ut i en ny emisjon. Ledelsen påstår imidlertid at den ikke har planer om flere emisjoner.- Derfor steg QuesterreBlant de mest omsatte markerte Questerre seg mest positivt, og steg 2 prosent til 25,40 kroner.Arctic-analytiker Trond Omdal peker overfor TDN Finans på at Devon Energy selger sine eiendeler i Brasil, Mexicogulfen og Aserbajdsjan for 7 milliarder dollar til BP.-Transaksjonen kan være noe av grunnen til at aksjen stiger. Devon har sagt de vil bruke salgssummen til å akselerere veksten innen ukonvensjonell olje- og gassproduksjon i Nord-Amerika, der Devon allerede har store posisjoner blant annet i Barnett og Woodford, sier han.Hvis Utica blir like bra som testresultatene fra Talismans første horisontale brønn indikerte, mener han det er en "betydelig" sannsynlighet for at Questerre blir kjøpt opp.Andre vinnere Blant andre lyspunkter steg Opera 4,9 prosent til 23,50 kroner på avtale med en japansk produsent for levering av Opera Devices SDK (Software Development Kit).Subsea 7 og Acergy steg hhv. 1,4 og 0,7 prosent. De er begge blant Storebrand-forvalter Truls Evensens favoritter.Røkke-aksje til bunns igjen Relativt sett ble Aker Biomarine dagens største taper, og fulgte dermed opp gårsdagens fall med en nedtur på 9,5 prosent til 5,16 kroner. En analytiker uttaler til Finansavisen torsdag at aksjen neppe er verdt mer enn 1 krone.Røkke-aksjen har nå falt rundt 50 prosent siden årsskiftet.Marine Farms trakk ned 6,45 prosent.Til topps etter kontrakter Vinnerlisten toppes av Cecon, som steg 15,5 prosent til 1,04 kroner. Nærmest kom Artumas, som la på seg 9,0 prosent, mens Eltek hoppet opp 7,4 prosent til 3,20 kroner på ny kontrakt. "Gamle-Crew" (CRU) steg 7,1 prosent til 1,66 kroner, mens AGR Group la på seg 6,7 prosent til 16 kroner.Kongsberg Gruppen løftet seg 6,6 prosent til 104,50 kroner etter ordre på 173 millioner kroner fra General Dynamics Land Systems i USA om levering av Protector våpenstyringssystemer til pansrede personellkjøretøy til US Army.Spectrum meldte også om kontrakt, og ble belønnet med en oppgang på 6,15 prosent.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.