Krise-aksjene som kunne gjort deg søkkrik

Hadde du hatt baller nok og vært vågal da det virkelig gjaldt kunne disse tidligere kriseaksjene gjort deg til en meget rik og tilfreds investor.

En meget fornøyd trader feirer oppgang - Foto: AP

For nøyaktig et år siden falt børsene i USA til det som skulle vise seg å være den absolutte bunnen - i alle fall i denne omgang.Dow Jones var nede på 6.469,95 poeng, S&P 500 dalte helt ned til 666,79 mens Nasdaq snudde i det indeksen falt til 1.265,52.Siden det har det vært mye opp og ned på USA-børsene - heldigvis for investorer og andre eksponerte - mest av førstnevnte.Fredag sluttet Dow Jones på 10.624,69 poeng, og det skulle tilsi at verdens mest kjente børsindeks har klatret omtrent 64,20 prosent siden bunnen ble nådd.Men denne oppgangen er bare småtteri i forhold til hva mange av de selskapene som virkelig var ute og kjørte i løpet av finanskrisen kan vise til de siste 365 dagene.Bank, forsikring, finansinstitusjoner generelt og gamblingrelatert virksomhet, gjerne i Las Vegas, var blant selskapene som virkelig fikk erfare at verdensøkonomien hadde gått på et isfjell.Børsverdien raste, investorene flyktet som rotter fra det synkende skip og flere av selskapene fikk store problemer med å skjøte sine gigantiske lån.Men da pendelen omsider snudde og begynte på sin vei i motsatt retning, var det også mange av disse som virkelig fikk føle hvordan oppgang på børsen kjennes ut.En av finansinstitusjonene som var ille ut og kjørte var UBS, som måtte skrive ned milliarder på milliarder, sparke folk for fote og kutte kostnader med knallhard hånd. Det siste året har imidlertid ting sett litt bedre ut for sveitiske banken.Dette har da også følgelig innvirker på børskursen til konsernet, som har steget meget respektable 66,02 prosent siden bunnen ble nådd - en liten tanke mer enn Dow Jones med andre ord.Goldman Sachs og Citigroup fikk også merke finanskrisens kalde gufs nedover ryggen, men også hvordan det føles når rekylen kommer. De to gigantene har bokført en oppgang på henholdsvis 77,09 prosent og 123,03 prosent i løpet av de siste 365 dagene.Hva med duoen Fannie Mae og Freddie Mac, som spesialiserte seg i lån til boligbyggende amerikanere? Fallet var brutalt, det var bratt og myndighetene måtte til slutt åpne pengesekken og redde de to.Problemene er nok fremdeles ikke over for Fannie & Freddie, eiendomsmarkedet i USA sliter fremdeles, men på børs har det gått relativt greit det siste året. Kursen på de to er opp henholdsvis 157,14 prosent og 207,14 prosent.Hadde du imidlertid investert dine penger i gamblingselskapet til den meget så kjente Donald Trump, Trump Entertainment Resorts, Inc., da alt så som verst ut, kunne du i dag gledet deg over at pengene dine ville vært verdt 171,19 prosent mer enn for et år siden.En investering i Bank of America, den amerikanske bankgiganten, ville imidlertid gitt deg enda mer i posen nå. Finansruggen har nemlig steget 192,53 prosent i løpet av det siste året. American Intl. Group, kanskje bedre kjent som AIG, hadde gitt deg en avkastning på 242,30 prosent.Det viser seg likevel at gambling lønner seg - i alle fall dersom man ser på kriseaksjer som har løftet seg. I løpet av det siste året har aksjekursen på gamblinggiganten MGM Mirage, konsernet bak det vanvittige hotellet CityCenter, løftet seg med 234,28 prosent.Selskapet må likevel se seg slått av naboen på The Strip - paradegaten i Las Vegas. Konsernet Las Vegas Sands, som blant annet står bak The Venetian og The Palazzo, var for noen måneder siden på konkursens rand.Lånene var (og er fremdeles) astronomiske, gigantutbyggingene selskapet hadde satt i gang måtte stoppes og utsettes og man begynte å snakke om hva konsekvensene av selskapets fall ville bli.Et år senere sliter selskapet fremdeles med store utfordringer, men i forhold til 2009 er det en dans på roser for gamblingmastodonten. Dette har selvsagt også påvirker aksjekursen, som det siste året har løftet seg hele 763 prosent.En gambling på gambling ville altså gjort deg rikere det siste året - mye rikere.