Ny IT-boom - ti år etter kollapsen

Hvorfor dagens IT-boom trolig ikke blir en boblesprekk, mens investorene på Oslo Børs må se andre 21-gange pengene sine.

Foto: Scanpix

Etter å ha lagt bak oss det sterkeste aksjerallyet siden 30-tallet ønsker vi nå å se mot IT-sektoren.I 2000 stod IT-sektoren for omtrent halvparten av omsetningen på Oslo Børs, mens den i dag er på skarve 2 prosent. Etter at de mest spennende selskapene er solgt eller fusjonert sitter vi i dag igjen med en kjedelig IT-sektor på Oslo Børs, med overvekt av trauste selskaper.Konkursrush Analyseselskapet webmergers.com skrev i en rapport november 2000 at siden januar samme år hadde hele 130 såkalte dotcom-selskaper avgått med døden.I undersøkelsen ble det spurt hvorfor det ikke var en større grad av fusjoner og oppkjøp. Hovedproblemet lå helt i forretningskjernen. Selskapene hadde ikke en solid forretningsplan, og mange hadde ikke bygget opp særlige verdier (ansatte, kundelister, teknologi eller merkevare).- En del selskaper har også lagt alle eggene i en kurv. Finansielt har selskapene belaget seg på både en og to runder med finansiering. Den dagen eierne ikke ville bidra med mer penger er allerede selskapet finansielt sett ute i hardt vær. Det var også en del selskaper som ventet for lenge, konkluderte analyseselskapet.Overinvesteringer og ekstrem optimisme blant investorer førte til at ingen hadde kapital for å plukke opp IT-restene.- Venturekapitalister og inkubatorer har rett og slett ikke tid til å drive med oppkjøps- og fusjonsprosesser. Venturekapitalistene og inkubatorene har mer enn nok med å vedlikeholde selskapene i porteføljen som går bra, het det i rapporten.Internett-boom 2.0 Web 2.0, en XML-drevet term som ble en hypertrendy term i 2007, har ført til IT-boom nummer to. Forskjellene mellom den første og den andre IT-boomen er derimot mange. Web 2.0-selskaper har solide forretningsplaner, har kontantstrøm og drives profesjonelt.Tromsø-gründeren Kim Daniel Arthur solgte sitt Playfish til spillgiganten EA for 2,4 milliarder kroner i høst. Han var medgründer og medeier. Playfish har en ufattelig stor brukerbase, med totalt 160 millioner brukere på verdensbasis, 60 millioner aktive brukere og 13 millioner brukere som spiller hver eneste dag. De mest populære spillene er Pet Society og Restaurant City, begge med omtrent 5 millioner aktive spiller per dag.Dessverre er det få norske selskaper, og ingen børsnoterte, som nyter godt av web 2.0-vekst. Playfish, som var basert fra London, vil fortsatt ha kontor i Tromsø, men majoriteten av pengene forsvinner til EA og USA.Apple - ledestjernen Apple har solgt over 10 milliarder sanger på iTunes, 3 milliarder programmer på App Store og forventningene til den nye iPad er enda høyere enn med iPhone. Apple App Store har gitt utviklerne en mulighet til å kapitalisere på sine programmer fra dag én. En populære iPhone-applikasjon laget på et par uker, kan tjene flere hundre tusen dollar per uke for utvikleren.Apple, ble omsatt for 10,12 dollar 9. mars 2000. Aksjen falt under 10 dollar i de påfølgende dagene, men så kom oppturen.Apple ble sist omsatt for 223,02 dollar, 21-gangeren av verdien i 2000.Tilbake til 2000 Oppturen for IT-selskapene på Oslo Børs stoppet 7. mars 2000, da Hovedindeksen stod i 199,36 poeng. Indeksen halverte seg over de tre neste, smertefulle årene frem til bunnen ble satt i 25. februar 2003 på 98,57 poeng.IT-selskaper som Opticom, Telecomputing, Birdstep og diverse døgnfluer kollapset fullstendig. Opticom forsvant inn i Fast og restene ble til Thin Film, Telecomputing-aksjen klarte aldri å hente inn en brøkdel av gamle verdier, mens Birdstep er en livløs aksje, handles på 2 kroner og vil trolig aldri komme tilbake til 30 kroner.