Spennende dag på Oslo Børs

Børsnotering, resultatvarsel, aksjesalg og frieri som gikk i vasken var noen av hendelsene på Oslo Børs denne fredagen. Her er dagens børskommentar.

Foto: Finansavisen

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk i dag opp 0,31 prosent før den sluttet på 370,90 poeng. Det ble omsatt aksjer for syv milliarder kroner.Prisen på et fat Nordsjøolje, med levering i april, har gått opp 0,15 prosent og står nå i 80,40 dollar.Yara Yara International ASA har meddelt Terra Industries Inc. at det ikke vil foreslå en forbedring av den kontante fusjonsavtalen signert 12. februar av Yara og Terra. Analytiker Samir Bendriss i Pareto råder investorer til å benytte anledningen til å ta gevinst i Yara.- Jeg ville ha solgt på det faktum at aksjen er opp så mye. Den positive effekten av at de trekker seg nå ligger diskontert i kursen, sier Bendriss til Reuters.Torsdag meldte CF Industries ifølge TDN Finans at de aktet å betale Terra Industries' såkalte break up-fee på 720 millioner kroner (123 millioner dollar) til Yara International. Yara endte fredagen med et kursløft på 6,65 prosent.DNO og Berge Gerdt Larsen Selskaper kontrollert av styreleder Berge Gerdt Larsen har torsdag 11. mars solgt 500.000 aksjer i DNO International ASA til kurs 6,7541 per aksje, går det frem av en børsmelding. Til sammen dreier det seg om aksjer for knapt 3,8 millioner kroner. Gerdt Larsen kontrollerer etter dette totalt 30.102.504 aksjer, som utgjør 3,327 prosent av de ordinære aksjene i selskapet. Fredag falt DNO 0,30 prosent.Dette kommer i kjølvannet av salget 8. mars, da selskap kontrollert av Berge Gerdt Larsen solgte 15 millioner aksjer i DNO International ASA til en kurs på 6,70 kroner stykket, tilsvarende 100,5 millioner kroner. Gerdt Larsen har med det cashet inn 104,3 millioner kroner på salg av DNO-aksjer denne uken.Gerdt Larsen var tidligere også storaksjonær og styremedlem i Petrojack, gjennom Independent Oil & Resources. Her satt selskapet hans med nær 11 millioner aksjer så sent som i romjulen i fjor. 25. februar gikk de siste aksjene, og Gerdt Larsen kom seg helt ut av selskapet før det gikk konkurs.SAS SAS meldte i dag om oppnådd enighet med alle fagforeninger. De nye avtalene er ventet å gi årlige kostnadsbesparelser på 500 millioner svenske kroner. Denne enigheten var ett av vilkårene hovedeierne stilte for å delta i den rettede emisjonen.Næringsminister Trond Giske og regjeringen er positive til at SAS etablerer et konvertibelt obligasjonslån på inntil to milliarder kroner. Giske & Co. har nå bedt Stortinget om fullmakt til å stemme for SAS-styrets forslag om dette lånet. SAS klatret i dag 5,46 prosent.Trøbbel i Kitron Kitrons datterselskap, Kitron AB i Karlskoga, Sverige står overfor driftsmessige utfordringer i 1. kvartal. Dette er knyttet til marginproblemer og overkapasitet.På grunn av disse utfordringene forventer Kitron et tap på om lag 15 millioner kroner for Karlskoga i første kvartal, hvorav 8,5 millioner kroner er avsetning for restruktureringskostnader. Det er satt i gang tiltak for å snu utviklingen i Kitron AB og det er ventet at resultatene vil bli bedre for resten av 2010. Kitron endte fredagen med et kursfall på 8,57 prosent.IDEX IDEX ASA ble tatt opp til notering på Oslo Axess fredag. Fingeravtrykkeksperten meldte torsdag at selskapet hadde fullført en emisjon på 11,9 millioner kroner for å oppfylle et av kravene til den planlagte noteringen på Oslo Axess-listen. IPO-kursen var 1,20 kroner, mens aksjen sluttet på 1,58 kroner.USA Den amerikanske detaljhandelen steg med 0,3 prosent i februar sammenlignet med måneden før. Markedet forventet en nedgang på 0,2 prosent sammenlignet med måneden før. Omsetningen eksklusive biler steg med 0,8 prosent i februar. Den var ventet opp 0,1 prosent.Klokken 15.55 ble det kjent at University of Michigan consumer confidence-indeksen falt fra 73,6 poeng i februar til 72,5 poeng i mars. Analytikerstanden ventet en indeks på 74 poeng.Se også dagens Økonominyheter med Trygve Hegnar på web-TV.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.