- Utvilsomt godt nytt for børsen

-Effekten av økt likviditet på finansmarkedene og økonomien skal aldri undervurderes, sier analytiker.

Stig Myrseth

I dagens morgenrapport fra Terra Markets ser analytikeren nærmere på hvordan den monetære ekspansjonen i USA kan påvirke utviklingen i aksjemarkedet.- Skjer det noe spennende med basispengemengden i USA? Ja, den stiger og har snart tredoblet seg siden høsten 2008. Vil dette føre til inflasjon? Så langt er det få tegn til det, men den monetære ekspansjonen har utvilsomt forhindret deflasjon, sier analytikeren.- Er ekspansjonen i pengemengden godt nytt for aksjemarkedet? Utvilsomt. Så lenge pengemengden øker, er det risikabelt å vedde på deflasjon, resesjon og børsfall. Effekten av økt likviditet på finansmarkedene og økonomien skal aldri undervurderes, sier analytikeren.- Hvor lenge vil basispengemengden fortsette å vokse? Kanskje ikke så mye lenger. Den amerikanske sentralbanken har signalisert at de kvantitative lettelsene vil bli avsluttet i mars. Deretter er planen å gradvis bringe basispengemengden tilbake til mer normale nivåer, avslutter analytikeren.