Wen lar seg ikke presse

Wen Jiabao gjør det klart at han ikke lar seg presse til å oppjustere verdien av valutaen yuan.

Kinas statsminister Wen Jiabao i World Economic Forum i Davos - Foto: Scanpix

Kinas statsminister Wen Jiabao gjorde det søndag klart at utenlandsk press på Kina for å oppjustere verdien av valutaen yuan, vil virke mot sin hensikt.På en pressekonferanse, etter avslutningen av den årlige Folkekongressen i Beijing søndag, sa Wen at Kina følger sin egen kurs og holder yuan stabil på det Kina selv ser som et rimelig nivå.Wen blandet som vanlig sin folkelige sjarm med selvsikkerhet da han fastholdt at Kina ikke lar seg presse, selv om landet er på en potensiell kollisjonskurs med USA på valutaspørsmålet.Både USA, EU og andre har lenge ønsket at Kina oppjusterer verdien av yuan slik at kinesiske eksportprodukter blir dyrere og ikke i samme grad oversvømmer verden, med stygge underskudd på USAs og andre lands handelsbalanser som resultat.I USA mener mange politikere at kursen på yuan holdes 40 prosent for lavt, men Wen insisterte på at den ikke er undervurdert.Wen sa han kan forstå at andre land ønsker å øke sin eksport, men at press på Kina for å oppjustere yuanen er en form for proteksjonisme. Han gjentok den kinesiske linjen om at en stabil yuan har bidratt til at verden kan legge den globale finanskrisen bak seg.(©NTB)