Seadrill-hopp - ny REC-flopp

Den gode stemningen regjerte på Oslo Børs torsdag ettermiddag, og hovedindeksen steg nesten én prosent. Seadrill steg på tungt volum, mens REC gikk på en ny smell. John Fredriksen sendte aksje opp over 20 prosent.

Oslo Børs - Foto: Scanpix
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte i dag på 391,63, etter en oppgang på 0,91 prosent.Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 7,626 milliarder kroner.Oljepris og USA snur opp Pilene pekte i formiddag nedover etter en positiv start, men ved lunsjtider snudde markedet og så seg ikke tilbake. Utviklingen skjedde i takt med oljeprisen, som snudde nedgang til oppgang i løpet av ettermiddagen.Oljeprisen hadde steget onsdag etter overraskende lagertall . Rapporten viste et trekk på 2,2 millioner fat råolje i forrige uke, mens det ifølge estimater innhentet av Bloomberg var ventet en lagerbygging på 1,3 millioner fat.Brent juni-olje ble like før børsslutt handlet for 87,23 dollar fatet, opp 33 cent i dagens handel. WTI-oljen faller dog 16 cent til 86,58 dollar fatet. Statoil steg 1,04 prosent til 145 kroner.Wall Street åpnet ned, men snudde opp i god tid før Oslo Børs stengte - noe som også bidro til god stemning i sen handel her hjemme.Fasiten for dagens nøkkeltall fra USA ble et overraskende hopp for jobless claims , skuffende industriproduksjon , mens Philly Fed-indeksen kom inn bedre enn ventet - i likhet med Empire ManufacturingArtikkelen fortsetter under bildet.Seadrill steg på høyt volum I oljeservice markerte Seadrill seg med en oppgang på 3,6 prosent til 156,06 kroner. Bank of America-Merrill Lynch løfter kursmålet fra 173 til 180 kroner, og har samtidig oppdatert estimatene.Ifølge Reuters skjer dette etter ukens jackup-kjøp og påfølgende kontrakt med Statoil.Videre ventes rabatten mot amerikanske boreselskaper å falle med noteringen på børsen i New York. Aksjen handles fra i dag på NYSE, og Seadrill-sjefen ringte i bjellen da børsen åpnet.I tillegg har Morgan Stanley ifølge nyhetsbyrået hevet Seadrill fra "equal-weight" til overweight med kursmål 38 dollar. Dermed ser meglerhuset en solid oppside, ettersom aksjen sist er omsatt til 26,74 dollar på NYSE. 246.569 aksjer er omsatt så langt.Følg Seadrill-aksjen på NYSE her. Ellers i sektoren var Acergy en annen vinner, etter en oppgang på 3,1 prosent til 120 kroner. Flere analytikere opprettholder sine anbefalinger på aksjen etter at rapporten for 1. kvartal ble lagt frem onsdag.Øvrige positive tungvektere torsdag var blant andre RCCL, Subsea 7 og Prosafe med oppganger på 1,6-1,8 prosent, mens Sevan Marine, Storebrand og Kongsberg Automotive steg 3,0-3,4 prosent.REC-smell Blant negative tungvektere utmerket REC seg klart mest negativt med et fall på 5,2 prosent til 25,50 kroner. Fondsfinans har nedgradert aksjen fra nøytral til selg - med kursmål 19 kroner.- Vi er blitt i økende grad bekymret for prisene på mellomlang sikt ettersom betydelig ny kapasitet av silisium kommer i markedet i løpet av 2010 og 2011. Med usikker etterspørsel og prisutvikling for andre halvår 2010, samt en utfordrende verdsetting og risiko for ytterligere oppstartsproblemer, heter det i en fersk analyse.Ellers var det bare mindre, negative utslag blant de mest omsatte aksjene.Artikkelen fortsetter under bildet.Vulkanen senket flyaksjer Vulkanutbruddet på Island stjeler alle overskrifter torsdag. Fra klokken 10.00 torsdag stengte Avinor luftrommet over Norge , og Sverige, Finland og Nord-Europa er også rammet.Oslo Børs ble til en viss grad også påvirket. Norwegian falt 3,2 prosent til 152 kroner, mens SAS gikk tilbake 5,6 prosent til 1,01 kroner.Analytiker Tore Østby i Handelsbanken Capital Markets mener at askeskyen fra Island som har satt alle fly på bakken i Norge i dag ikke vil få en dramatisk økonomisk effekt for Norwegian.- Norwegian har inntekter i snitt på 23 millioner kroner per dag nå i april som kan falle bort. Samtidig så er det en del variable kostnader som faller bort da flyene står på bakken og dette er grovt regnet rundt 13 millioner. Et røft anslag på tap for Norwegian i form av direkte kostnader er på 8 millioner kroner, sier Østby til SIX News.Dette sier SAS og Norwegian - Vi har ikke oversikt over de økonomiske konsekvensene ennå. Vi har fullt fokus på passasjerene, og må ta pengespørsmålet etterhvert , sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til Reuters.- Nå har altså de norske myndighetene bestemt at hele det norske luftrommet er stengt så i Norge er all trafikk nede. I Stockholm er påvirkningen begrenset, sier pressesjef for SAS Elisabeth Manzi til SIX News.- For Widerøe som selskap er dette ekstremt kostbart. Alle kostnader unntatt bensinkostnader løper. Men først og fremst er jo dette et problem for passasjerene. Det blir store konsekvenser av dette, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien hos SAS-eide Widerøe ifølge SIX News til TV2 Nyhetskanalen.Artikkelen fortsetter under bildet.Disse steg mest I toppen av vinnerlisten finner vi Eitzen Maritime Services, som steg 17 prosent til 1,17 kroner etter kvartalstall . Selskapet opplyste videre at lånebetingelsene fortsatt brytes, selv om gjeld/egenkapital-raten er redusert fra 1,72 til 1,57 i løpet av kvartalet.Eitzen Maritime-sjef Anette Malm Justad sa til TDN Finans etter presentasjonen at emisjon er blant alternativene ettersom selskapet har et låneforfall i fjerde kvartal som må refinansieres.Malm Justad var for øvrig gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar på HegnarOnline TV torsdag.- Selskapet hadde en positiv utvikling i første kvartal, men marginene er fortsatt under press. Når vi etter hvert en margin på 6-7 prosent vil jeg karakterisere det som veldig bra, sa Justad blant annet.Se intervjuet her.Fredriksen løftet aksje 20 prosent Blant andre vinnere var først og fremst Fred. Olsen Production, som steg 20,9 prosent til 11 kroner etter at John Fredriksens Geveran Trading har kjøpt ytterligere aksjer i selskapet.Aller mest steg Dolphin Interconnect Solutions - 30 prosent til 1,95 kroner. Codfarmers var opp 19,8 prosent til 1,09 kroner, mens TTS Marine, Oslo Axess-noterte PCI Biotech og Infratek steg 11-14 prosent.Vi merker oss også Algeta, som steg 8,5 prosent til 77 kroner etter gårsdagens positive DnB NOR-analyse.Artikkelen fortsetter under bildet.Disse falt mest Aker Biomarine topper taperlisten etter et fall på 16,4 prosent til 2,80 kroner. HegnarOnline skrev torsdag at du får rabatt på kjøp av aksjen, ved å kjøpe tegningsretter.Nærmest fulgte Idex med et fall på 12,8 prosent til 1,50 kroner, mens RXT var ned 11,76 prosent til 0,15 kroner. Videre trakk Repant og EOC ned hhv. 8,3 og 6,7 prosent.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs