Ifølge DN utpekes tidligere kredittforvalter Herleif Håvik som arkitekten da oljefondet spekulerte i økonomisk kollaps på Island. Allerede i 2005 satset fondet penger på at landets finanssystem gikk mot dårligere tider. Tre år senere var Islands tre største banker konkurs.- Shortsalg har sin misjon, sier Håvik i dag.Ásgeir Jónsson, tidligere sjeføkonom i Kaupthing, er skeptisk til Norges rolle i opptakten til krisen på Island.- Jeg legger ikke skylden på noen. Vi kan bare skylde på oss selv. Men det er like fullt et etisk spørsmål om det var riktig av det norske oljefondet å bruke sin markedsmakt i et uregulert marked til å tjene penger på å "shorte" finansystemet i et naboland, sier han.Håvik, som i dag er sjefstrateg i Pareto, innrømmer at oljefondet nok var de første som tok posisjoner mot Island og islandske banker. Han mener det er feil å gi markedet skylden.Håviks investeringer førte til at prisen på å kjøpe kredittforsikring på islandske banker steg kraftig.