Oslo Børs falt 12 prosent

Fasiten er klar: Oslo Børs falt 12 prosent i første halvår og fem prosent i juni.

Foto: Scanpix
Børs

Oslo Børs har lagt bak seg en litt merkelig dag, hvor store internasjonale nyheter har styrt utviklingen. På det meste var hovedindeksen opp 1,8 prosent, men i løpet av ettermiddagen kom det dårlige nyheter som ødela stemningen. Sluttnoteringen lyder på 328,12, opp 0,4 prosent.. Det betyr at børsen falt 4,7 prosent i juni og 11,7 prosent i første halvår.Alle kurver gjorde et hopp rundt kvart over 11. Da ble det kjent at den europeiske sentralbanken låner ut 131,9 milliarder euro (1.047 milliarder kroner) til fast rente på 1,00 prosent i tre måneder. Finansmarkedne trakk et lettelsens sukk da det viste seg at bankenes etterspørsel etter tremånederslån fra ECB var lavere enn forventet. Ifølge Reuters var det ventet en etterspørsel på hele 210 milliarder euro.Dårlig nytt fra USA 14:15 ble det sluppet urovekkende amerikanske nyheter som umiddelbart førte til fall over hele verden. Ifølge en undersøkelse foretatt av ADP Employer Services økte antallet sysselsatte i privat sektor i USA med bare 13.000 personer i juni. Det var ventet en økning på 60.000. Nå frykter "alle" hva fredagens sysselsettingsrapport ("Non farm payrolls") vil vise. Det ventes at antallet syssselsatte utenfor landbrukssektoren vil øke med 112.000, melder Reuters.Tall fra amerikanske statistikkmyndigheter, sluppet 15:45, viste at innkjøpsindeksen Chicago PMI (Chicago Purchasing Management Index) falt fra 59,7 i mai til 59,1 i juni. Det var ventet en indeks på 59,0, melder Reuters.Lav oljepris Oljeprisen holder seg lav etter tirsdagens kraftige fall. Brent-olje for levering i august omsettes for 75,81 dollar per fat, ned 0,2 prosent. WTI-oljen er ned 0,1 prosent til 75,37 dollar per fat. De amerikanske oljelagrene falt med 2,0 millioner fat til 363,1 millioner fat sist uke viser offisielle tall ra det amerikanske energidepartementet, mens de ifølge Reuters var ventet å falle med 0,9 millioner fat.Statoil steg 0,6 prosent til 126,40 kroner.Varsler oppkjøp av oppdrettere Flere fiskeaksjer var i fokus i dag. Den polske lakseforedleren Morpol ble tatt opp til notering på Oslo Børs. Selskapets driftsdirektør John-Paul McGinley sa under en presentasjon i forbindelse med noteringen at selskapet ønsker å kjøpe norske oppdrettere. Morpol-aksjen ble introdusert på Oslo Børs på 22 kroner. Sluttnoteringen lyder på 19,70 kroner.Les HegnarOnlines intervju med Morpol-ledelsen herMarine Harvest steg 1.5 prosent til 4,35 kroner. Torskeoppretteren Codfarmers var i vinden, og endte opp 16,1 prosent til 65 øre. Grieg Seafood klatret 8,5 prosent til 15,90 kroner.Stiger på gigakontrakt Aker Solutions har fått på plass en rammeavtale med Statoil. Kontrakten gjelder vedlikehold og modifikasjoner på Snorre A/B, Gullfaks A/B/C, Visund og Åsgård A/B på norsk sokkel. Avtalens verdi skal være på 4,4 milliarder kroner og skal gå over fire år med opsjon på nye fire år. Aksjemarkedet reagerte med å sende Aker Solutions opp 2,4 prosent til 75,25 kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs