I en avtale med det amerikanske finanstilsynet SEC vedgår banken at den har gjort feil og gitt ufullstendig informasjon til klientene. Tilsynet siktet banken i april.Både banken og dens handelssjef Fabrice Tourre ble anklaget for å ha villedet klientene om interessekonflikten der banken profitterte på at de råtne lånene de solgte, ble misligholdt.Banken går nå med på å betale over 1,8 milliarder kroner til statskassen og over 1,5 milliarder kroner til investorer. Partene tar ikke stilling til om finanskonsernet er skyldig i et lovbrudd eller ikke.
LekseØkte verdien
Robert Khuzami i SEC sier avtalen er en lekse for Wall Street. Ingen kan ustraffet bryte «de grunnleggende prinsippene for ærlig behandling og redelig handel», sier han.- En halv milliard dollar er den største boten som noen gang er gitt til en finansinstitusjon i SECs historie, sier Khuzami.Mange anser likevel boten som en mild straff med tanke på at Goldman Sachs tjente over 80 milliarder kroner i fjor. Etter at det torsdag ble kjent at Goldman Sachs vedtar boten, økte konsernets aksjeverdi med 9 prosent på Wall Street. Det løftet Goldman Sachs børsverdi med rundt 40 milliarder kroner på bare noen minutter.Goldman Sachs administrerende direktør og andre sjefer har i utspørringer i kongressen i Washington avvist at de har gjort seg skyldige i noe ulovlig.SECs siktelse mot Tourre blir ikke påvirket av avtalen mellom Goldman Sachs og finanstilsynet.