Dette vil påvirke Oslo Børs mandag

Blir det ny opptur på Oslo Børs mandag? Her er faktorene som spiller inn.

Børsen. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Børs

Fredag var en relativt kjedelig dag på Oslo Børs , selv om det var action i noen aksjer. Hovedindeksen endte opp 0,3 prosent til 372,38, noe som betyr at ukeavkastningen ble på pluss én prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,4 milliarder kroner.Transeuro steg hele 77,8 prosent til 32 øre på Oslo Axess. Omsetningen var på 9,6 millioner kroner. REC fortsatte der den slapp torsdag, oppover og fredag steg aksjen nye 2,5 prosent til 19,43 kroner. Les hele børskommentaren her. De amerikanske markedene åpnet opp fredag, og endte til slutt også med en pen oppgang.Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte opp 0,28 prosent til 2.242,48 poeng. Dow Jones steg 0,46 prosent til 10.462,77 poeng, og S&P 500-indeksen endte på 1.109,55 poeng, opp 0,49 prosent.Fredag ble en god dag for energiselskapene, etter en solid oppgang i oljeprisen. IEA har reviderte sine anslag for den globale oljeetterspørselen, samt at oljerørledningen Enbridge måtte stenges etter en lekkasje.Børsene stiger i Asia. De ferske tallene fra Kina viser at verdens andre største økonomi ikke avtar så mye som forventet. Kinas industriproduksjon økte til 13,9 prosent på årsbasis i august, litt opp fra 13,4 prosents økning i juli. Kombinert med positive makrotall fra USA fredag som var, gjør at uken starter i blått for de asiatiske børsene.De japanske indeksene Nikkei og Topix er opp henholdsvis 1,28 prosent til 9357,02 og 0,79 prosent til 840,30. Kospi-indeksen i Sør-Korea er opp 0,84 prosent.Shanghai Composite i Kina stiger 0,94 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong står i 21.685,70, opp 2,2 prosentEuropa ventes oppDet forventes at Europa-børsene også vil åpne opp mandag. London ventes å åpne opp 1 prosent, mens børsene i Frankfurt og Paris ventes opp henholdsvis, 0,8 og 0,6 prosent.Oljeprisen.Oljeprisen gikk sterkt fredag ettermiddag. WTI-olje for levering i oktober steg 2,8 prosent til 76,31 dollar fatet, mens Brent oktober-olje steg 1,1 prosent til 78,29 dollar fatet. Nå står Brent oktober-olje i 78,52 dollar fatet, opp 0,46 prosent.Dette tror Netfonds:Netfonds Bank tror Oslo Børs åpner opp mandag:- Vi tror Oslo Børs åpner opp i dag. Vårt Fair Value estimat for hovedindeksen er 374,6, opp 0,6 prosent. Det har kommet inn sterke industritall fra Kina i natt, noe som har gitt positive utslag på børsene i Asia. Det er nærliggende å tro at dette vil prege børshandelen i Europa i dag. Vi har i lengre tid hevdet at det er Kina som vil være hoveddriveren for markedet fremover. Estimatet er beregnet klokken 07:00 og relaterer seg til OSEBX kl 09:05.Basel III påvirker finansaksjeneEn rekke land er nå enige om et nytt sett med bankregler som skal bidra til å forhindre en gjentakelse av finanskrisen. I det nye regelverket er minstekravet til bankenes kjernekapital skjerpet. Samtidig må bankene bygge opp reserver til bruk i krisetider. Dette vil også påvirke finansaksjene.Dette skjer i dag:Resultatrapporter:Northland Resources Inc Resultat 2. kvartal 2010Fra SSB:Skogavvirkning for salgEigarskap og roller i næringslivetJernbanetransportSSBmagasinet: Utslipp til luft av NOx fra innenriks sjøfart og fiske

Nyheter
Næringsliv