Hegnar om Støre: Folkets favoritt

Det ble mye Jonas Gahr Støre denne helgen. Ganske sikkert mer enn han ønsket.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Det ble mye Jonas Gahr Støre denne helgen. Ganske sikkert mer enn han ønsket.Klisjeene og rosen haglet. Svigermors drøm, scorer alltid best på politikerkåringer, enorm arbeidskapasitet, mulig etterfølger etter Jens Stoltenberg som statsminister, delelinjeavtalen i Barentshavet vil stå som et monument over Støre, flink, positiv, engasjert og ikke minst de berømte ordene «Guds gave til Gro.» Skipsredersønnen som ble rik, da familien solgte Jøtul-fabrikken til Norcem på 1970-tallet.Det kunne vært en helt alminnelig feiring av en 50-årsdag for en usedvanlig flink og godt likt politiker. At det ikke gikk helt så glatt, skyldtes to forhold: For det første at Gahr Støre i anledning dagen så det som viktig å fortelle oss at han er personlig kristen («Uten tro er ikke tilgivelse og forsoning mulig»), og at det ikke kunne skjules at kronprinsparet er nære venner av Gahr Støre og at de derfor deltok på festen.Det første skal vi ikke si så mye om. Det er Gahr Støres tro, men det har vært anført (av Hege Ulstein i Dagsavisen) at utsagnet «vitner om en dyp forakt og intoleranse overfor ikke-troende.» Deriblant Gahr Støres egen sjef, statsminister Jens Stoltenberg, som er ateist.Det andre er det konstitusjonelle problem som oppstår, når en ledende politiker og regjeringsmedlem har et nært vennskap med kongefamilien. Så nært at de går på pilegrimstur sammen. Kongen er hele folkets konge, og det er også den neste kongen. En spesiell pleie av Arbeiderpartipolitiker og utenriksminister Jonas Gahr Støre skurrer, og kan kanskje virke støtende på mange. På den annen side må også kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Magnus ha venner, og Gahr Stør er neppe den dårligste samtalepartner. Utagerende festing er det verre med. Fokuset på tro og felles opptreden på denne arenaen, er likevel noe vi ikke hadde ventet fra Gahr Støre.Det mest spennende med 50-åringen Gahr Støre er at han - tilsynelatende - har ambisjoner om å erstatte Jens Stoltenberg som statsminister. Vi, for vår del, finner det merkelig at det snakkes så mye om en etterfølger etter Stoltenberg. Stoltenberg er i sin beste alder, sikkert like kunnskapsrik som Gahr Støre, og en mer åpen person. Hvorfor skulle han finne på noe annet? Men kanskje snakker de om tiden etter valget i 2017, etter at de rødgrønne har tapt i 2013. Det er langt frem dit.Usikkerheten ved Jonas Gahr Støre er at han hittil ikke har hatt noe motstand. Vi vet ikke hvordan han som politiker, vil håndtere stor splid og uenighet, og et fagområde hvor vanskelighetene er mange. Alt går etter læreboken med Gahr Støre. En skikkelig utfordring, før han eventuelt kunne bli statsministerkandidat, ville være en statsrådjobb i Arbeidsdepartementet, i Samferdselsdepartementet, i Helsedepartementet eller endog i Finansdepartementet. Da må han, på en helt annen måte enn i dag, møte velgerne.Nå feier han til og med uenighet om, eller usikkerhet ved, Norges deltagelse i Afghanistan under teppet. Folkets favoritt.