Kanonuke på Oslo Børs

Investorene på Oslo Børs kan sende takkebrevene til USA.

Oslo Børs. Foto: Knut Falch / SCANPIX

Oslo Børs går mot en knallavslutning på en sterk uke. Nå er hovedindeksen opp 2,2 prosent til 371,21. På én uke har børsen dermed steget imponerende 6,8 prosent.Den svært viktige amerikanske arbeidsmarkedsrapporten, som ble sluppet klokken 14:30 i ettermiddag fungerer som en vitamininnsprøytning. Den viste at antallet sysselsatte utenfor landbrukssektoren (nonfarm payrolls) falt med 54.000 i august. Ifølge vår egen Marketwatch-kalender var det ventet et fall på 100.000. I juli var nedturen på 131.000. Dette tallet er nå revidert til bare minus 54.000. Juni-tallet ble revidert fra minus 221.000 til minus 175.000. Det ble skapt 65.000 nye jobber i privat sektor, 25.000 mer enn ventet.Oslo Børs var opp 0,7 prosent rett før tallene ble sluppet.Oljeprisen har snudd oppOljeprisen falt tidligere på dagen, men den har snudd opp. Brent oktober-olje handles for 77,29 dollar fatet, opp 0,5 prosent. Prisen er opp nesten én dollar siden lunsjtider.Statoil stiger 2,3 prosent til 123,90 kroner.Røkke stjal showet Kjell Inge Røkkes Aker Biomarine stjal showet tidlig på dagen, med noteringer helt oppe i 1,80 kroner. Nå er imidlertid oppturen begrenset til 6,7 prosent til 1,60 kroner. Først kom meldingen om at selskapet etablerer et joint venture - Newco - 50/50 med et New York-basert investeringsselskap. Newco skal eie selskapene Trygg Pharma AS (TP) og Natural Nutrition Development Ltd AS (NND).Og nettopp Trygg Pharma er kjøperen når Austevoll Seafood selger sitt Epax Holding for 560 millioner kroner. Selskapet eier 100 prosent av Epax og Epax Lipro og er en av de ledende produsenter av høykonsentrert Omega-3, basert på fiskeoljer.Etableringen av joint venture-selskapet krever finansiering, og Aker Biomarine har i morges også lansert emisjonsplaner.Prishopp gir kurshopp Yara International utmerker seg med en oppgang på 4,8 prosent til 263,10 kroner i tung handel; 845 millioner kroner. Ureamarkedene steg den seneste uken, melder TDN Finans. Markedet preges av sterk etterspørsel og utsikter til at India på nytt trer inn i markedet.Yara har satt opp CAN- og AN-prisene i Europa med 40-50 euro pr tonn, opplyser IR-direktør Torgeir Kvidal i Yara til nyhetsbyrået.Norske Skog enslig taperIngen av de 10 mest omsatte papirene faller i verdi. Norske Skog, som gikk kraftig på konsolideringsspekulasjoner torsdag, korrigerer ned 0,4 prosent til 9,90 kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.