Skatteaksjon fikk Fredriksen til å flagge ut

En skatteaksjon mot selskapet Seadrill og en bot for investeringer i riggselskapet Scorpion Offshore skal ha vært noen av årsakene til at skipsreder John Fredriksen flagget ut sine norskregistrerte skip.

Foto: Scanpix

Det vakte stor oppmerksomhet da Fredriksen etter samtaler med næringsminister Trond Giske (Ap) gikk med på å flagge tilbake sine utenlandskregistrerte skip til Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS).I slutten av forrige måned erklært han imidlertid at han snur på flisa og flagger ut istedenfor.Til Aftenposten.no forteller Fredriksen at et «skatteraid» med blant annet bokettersyn rettet mot Seadrill var dråpen som fikk begeret hans til å flyte over.- Lei av Norge- Jeg vil helst få mest mulig av virksomheten min ut av Norge. Jeg er lei av Norge, sier han.Fredriksen irriterer seg også stort over en bot han ble ilagt i forbindelse med investeringer i riggselskapet Scorpion Offshore.- Det som skjedde da vi flyttet ut nå var at vi fikk skatteløft for et av kontorene våre i Norge, pluss at vi fikk en bot på femti millioner kroner, det var nok altså, den fortjente vi ikke, sier Fredriksen til DN.no.Høyrestyre ville ikke hjulpet Fredriksen ønsker heller ikke å komme hjem igjen med det første.- Jeg har gitt det opp for mange år siden, for å si det sånn. Det er ikke mulig, sier han.Fredriksen tror ikke forholdene ville vært bedre med en Høyre-regjering bak roret.- Det er byråkratene som styrer, mener skipsrederen.Fredriksen sier at han ikke har tid til å bruke pengene han tjener, og at han vil gi dem bort en eller annen dag.- Men ikke her i landet, det er helt sikkert, sier han, og avslutter med å si at pengene er en forbannelse.John Fredriksen er bosatt på Kypros og regnes som den rikeste nordmannen i verden. Han skal være god for nærmere 48,8 milliarder kroner, noe som ifølge magasinet Forbes gjør ham til verdens 88. rikeste person.