Børsjubel i Oslo

Nok en gang ble det satt ny årsrekord på børsen.

Oslo Børs. Foto: Finansavisen

Nok en gang ble det notert nye rekorder på Oslo Børs. Hovedindeksen endte opp 0,6 prosent til 404,62, som er den høyeste noteringen siden september 2008. I løpet av ettermiddag nådde indeksen 405,24.Omsetningen var på syv milliarder kroner.Også ellers i Europa er trenden stort sett positiv. FTSE 100 i London, CAC 40 i Paris og DAX i Frankfurt steg 0,1-0,3 prosent.USA-tall i fleng Det kom flere sentrale nøkkeltall fra USA i dag. Disse kom inn henholdsvis litt bedre enn ventet (Chicago PMI ), som ventet (BNP ) og litt svakere enn ventet (Michigan-indeksen ). Det var knyttet mest spenning til BNP-tallene. Bruttonasjonalproduktet i USA økte med 2,0 prosent i tredje kvartal (årlig rate). Det var som ventet.Chicago PMI , den amerikanske innkjøpsindeksen, kom inn på 60,6 i oktober, mot ventet 58,0. I september var indeksen 60,4.Endelige tall viser at den amerikanske University of Michigan consumer sentiment-indeksen endte på 67,7 i oktober, mot et foreøpig tall på 67,9 og ventet 68,0.Oljeprisen faller Oljeprisen faller i ettermiddag. Nå går Brent desember-olje for 83,07 dollar, ned 0,6 prosent. PMI-tall fra Kina løftet oljeprisen tidligere i dag.- PMI-tallene fra Kina viser at industrisektoren akselererer, og det vil resultere i sterkere oljeetterspørsel. (...) Dette vil gi fortsatt støtte til oljeprisene, sier analytiker Michelle Kwek i Informa Global Markets i Singapore til Reuters.Statoil steg 0,7 prosent til 127,90 kroner.Yara mot nye høyder Det var først og fremst Yara som dro lasset. Aksjen endte opp 3,4 prosent til 308 kroner, som er den høyeste noteringen på flere år. Omsetningen var på 1,2 milliarder kroner, mest av samtlige selskaper på børsen i dag. Ifølge TDN Finans ble aksjen drevet av fortsatt sterke gjødselsmarkeder, og særlig et stramt ureamarked.Salmar over milliarden Oppdrettsselskapet SalMar solgte for over milliarden i 3. kvartal, men inntjeningen var svakere enn ventet. Aksjen steg 1,8 prosent til 58 kroner på Oslo Børs.SalMar-sjef Leif Inge Nordhammer var for øvrig gjest i Økonominyhetene på HegnarOnline TV fredag. Se sendingen her.PGS opp på rapport PGS steg 0,6 prosent til 73,20 kroner i kjølvannet av kvartalsrapporten. Denne viste at selskapet tapte penger - omtrent som ventet - i 3. kvartal. PGS-rapporten her.Fondsfinans mener rapporten var solid, melder TDN Finans. Meglerhuset mener den støtter deres syn om at bunnen i denne sykelen ble nådd i andre kvartal 2010."Vi mener fortsatt at PGS er en av de beste måtene å "spille" på den sykliske oppsivingen i oljeservicemarkedet og gjentar kjøp", skriver Fondsfinans-analytiker Ole Andre Hagen i en oppdatering.Flere tallfremleggere i fokus En rekke selskaper la frem tall i i dag, noe som preget vinner- og taperlisten. Simtronics , som firedoblet sine tap i 3. kvartal, var ned 5,9 prosent til 1,60 kroner.Diagenic falt 10,2 prosent til 88 øre på sine tall.Fred. Olsen Energy la frem en bunnlinje over forventning, men driften skuffet noe. Markedet reagerte med å sende aksjen ned 0,8 prosent til 220 kroner.Av øvrige tallfremleggere finner vi Medi-Stim, som trakk opp 6,5 prosent til 24,50 kroner i tynn handel.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.