EUs nye formann i hardt vær

Ungarns statsminister Viktor Orban ble møtt med hard kritikk av sin innenrikspolitikk da han talte til Europaparlamentet onsdag.

EU-flagg - Foto: Scanpix
Børs

Orban skulle snakke om programmet for neste halvår, når Ungarn tar over formannsvervet i EU. Men representantene i Europaparlamentet brukte i stedet anledningen til å kritisere medieloven til Orbans regjering, som mange mener truer pressefriheten.De Grønnes fraksjon hadde utstyrt seg med munnbind og liksomaviser med påskriften «sensurert», mens lederen for den sosialdemokratiske gruppen, Martin Schulz, sammenlignet Orban, som leder høyrepartiet Fidesz, med Venezuelas stadig mer autoritære president Hugo Chávez.- I et demokrati er det media som gransker makten, men det du gjør, er å granske mediene, sa Schulz og oppfordret Orban til å trekke tilbake hele loven.Den omstridte medieloven påbyr blant annet alle bloggere å registrere seg og krever at all rapportering skal være «balansert». Dette skal kontrolleres av en egen kontrollmyndighet med regjeringsvennlige representanter.EU-kommisjonen skal nå granske om loven bryter mot unionens egne retningslinjer.Orban slo imidlertid tilbake og beskyldte parlamentarikerne for å blande kritikk av hans Ungarn-politikk med formannskapsvervet.- Dersom dere blander dette sammen, er jeg rede til å slåss, sa Orban.Samtidig forsikret han i en mer ydmyk tone at dersom kommisjonen finner noe feil, vil han bøye seg for dette.- Om det finnes juridiske innvendinger, kommer vi til å endre loven, forsikret Orban onsdag. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv