Hagen varsler ny strategi i Orkla

Orklas styreleder Stein Erik Hagen varsler en ny strategi for selskapet i etterkant av den sterke kritikken mot ham.

Stein Erik Hagen - Foto: Scanpix
Børs

I et intervju med Aftenposten fredag, sier Hagen at Orkla igjen vil gå aktivt inn i norske bedrifter for å omstrukturere dem, slik som selskapet gjorde under tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl.- Vi vil ta tak i noen selskaper for å utvikle dem. Dette var meget vellykket i Heyerdahls tid, sier Hagen, som for tiden deltar under World Economic Forum i Davos.Hagen og Jens P. Heyerdahl sto lenge i opposisjon til hverandre. Hagen forteller at han de senere årene har møtt Heyerdahl ved noen anledninger, blant annet i lunsjer.Til motmæle Hagen svarer fredag i en kronikk i Aftenposten på den skarpe kritikken fra tidligere Orkla-sjef Finn Jebsen, som i en kronikk i Aftenposten dagen før, holdt Hagen ansvarlig for den svake kursutviklingen i Orkla de fem siste årene. Jebsen fremholder særlig Orklas satsing på solenergi gjennom selskapet REC som en svært dårlig strategi.- Det er ikke vanskelig å være enig med Finn Jebsen når han i 2011 mener Orklas eksponering innen solenergi i 2007 var altfor risikabel. Det er i dag en sannhet vi alle deler, på samme måte som alle i 2007 mente at Orklas kraftfulle satsing på solenergi var tilnærmet genial. I 2011 mener Jebsen vi burde ha solgt oss ned i REC i 2007. Jeg kan ikke erindre at han ga oss det råd i 2007, skriver blant annet Hagen, og legger til at det er lett å være etterpåklok.Vil lytte til Jebsen Han mener også Jebsen legger altfor stor vekt på Hagens rolle.- Som styreleder i Orkla tar jeg selvsagt min del av ansvaret for Orklas utvikling. Jeg synes likevel at Jebsen tillegger meg uforholdsmessig mye makt. Jeg leder ett styrekollegium som er demokratisk valgt, og det har vært konsensus om alle store beslutninger, basert på innstillinger fra administrasjonen, skriver Hagen, som understreker at han er tilhenger som styreleder av å gi administrasjonen armslag.Hagen sier samtidig at hans dør er åpen for Jebsen, og sier at han gjerne lytter til hans råd og synspunkter for Orklas virksomhet.- Men det vil være en fordel om rådene handler om det man bør gjøre, ikke om det man burde gjort, skriver han.Les også: Sissener: - Hagen bør trekke seg

Nyheter
Børs