Orkla kraftig opp på Elkem-forhandlinger

Oslo Børs er svakt ned mandag formiddag. REC stiger solid på morgenkvisten. Det gjør også Orkla, som nå bekrefter at de er i forhandlinger om salg av Elkem. (Oppdatert kl. 10.16)

Publisert 10. jan. 2011 kl. 09.04
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 06.37
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 621 ord
Oslo Børs - Foto: Finansavisen

I kjølvannet av den negative ukesavslutningen på Wall Street fredag og en rød dag i Asia mandag, åpner Oslo Børs uken svakt opp.Ette en halvtimes handel har Oslo Børs snudd ned. Klokken 10.16 står hovedindeksen i 439,60 poeng, ned 0,07 prosent. Det er hittil omsatt verdipapirer for 1,30 milliarder kroner.Brent-oljen med februarlevering er opp 0,57 prosent til 93,86 dollar fatet. Ved stengetid fredag ble Brent-oljen handlet for 94,19 dollar fatet. Wti-oljen med levering i februar handles nå for 88,87 dollar fatet, opp 0,95 prosent.Statoil stiger 0,36 prosent til 140,40 kroner.Selger Elkem til kinesere Orkla bekrefter at de er i forhandlinger om salg av Elkems silisiumsrelaterte virksomhet, inklusive Elkem Solar.Flere kilder sier til Dagens Næringsliv mandag at styret i Orkla har fått beskjed om å stille til styremøte på kort varsel med formål å selge Elkem.DN har ikke fått tak i kjøpesummen, men skriver at analytikere anslo verdien av Elkem til 12 milliarder kroner etter andre kvartal i fjor. Siden har markedet utviklet seg ytterligere i Elkems favør, og en pris på 15 milliarder kroner er antydet av flere.Nyheten sender Orkla-aksjen opp 5,01 prosent til 58,70 kroner.Gode tall fra konkurrent REC stiger 2,42 prosent til 18,67 kroner mandag formiddag. Aksjen løftes nå av høye forventninger fra konkurrenten LDK Solar.Selskapet sendte mandag morgen ut en melding der de heter at de nå venter inntekter i fjerde kvartal på 870-910 millioner dollar, fra tidligere guiding på 710-750 millioner dollar.Kjøper resten av Yara Nipro Yara har utøvd en opsjon og sikret seg de resterende 60 prosent av aksjene i Yara Nipro.Yara Nipro er markedsleder på flytende bulkgjødsel til mange typer avlinger i Øst-Australia, og salgsvolumet har økt 125 prosent siden Yara kjøpte 40 prosent av selskapet i januar 2008.Yara-aksjen stiger 1,71 prosent til 338,50 kroner.Får lanserings-hjelp Funcom får hjelp fra EA til lanseringen av "Secret World", melder selskapet mandag.Lanseringsdato er ikke bestemt, men ifølge Funcom skal det alt være flere hundre tusen dataspillende entusiaster knyttet til ulike promoteringstiltak som Funcom har satt i gang.Nyheten sender Funcom-aksjen opp hele 16,13 prosent til 5,40 kroner.Strategisk gjennombrudd En av de største lastebilprodusentene i Nord-Amerika har valgt Kongsberg Automotive som leverandør av et komplett servosystem for betjening av clutchen. Selskapet omtaler avtale som et strategisk gjenombrudd.Totalt er kontrakten verdt 35 millioner euro og løper foreløpig over fem år med produksjonstart i 2012.Aksjen løfter seg 1,71 prosent til 4,77 kroner.Kan selge deler av virksomheten Norse Energy har inngått en intensjonsavtale om salg av sine midstream-eiendeler til Appalachian Transmission and Marketing.Appalachian er etablert av tidligere Norse Energy-sjef Øivind Risberg, og Midstream-eiendelene består av Norse Pipeline, Nornew Energy Supply og Mid-American Natural Resources.Aksjen er uendret 1,47 kroner.Selger 9,5 mill. ekstra aksjer Tilretteleggerne benytter seg av overtildelingsopsjon i forbindelse med Gjensidiges børsnotering og tildeler investorene ytterligere 9,5 millioner aksjer.Gjensidige-aksjen er mandag morgen ned 0,35 prosent til 57,55 kroner.Sjefen slutter umiddelbart Erlend Grimstad forlater stillingen som adm. direktør i Intex Resources med umiddelbar virkning.Jon Steen Petersen er inntil videre fra i dag konstituert i stillingen som selskapets administrerende direktør.Aksjen er ned 4,48 prosent til 4,90 kroner.Øker produksjonen på Manati Panoro Energy ASA melder mandag morgen at de økte Manati-produksjonen i fjerde kvartal.Selskapet produserte 6,68 millioner kubikkmeter naturgass (netto 4.200 fat oljeekvalienter til Panoro) per dag i fjerde kvartal, noe som tilsvarer en oppgang på 14 prosent fra samme kvartal i 2009.Aksjen faller 0,72 prosent til 8,32 kroner.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen