Staten subsidierer bonusfest

Små oljeselskap med store underskudd utbetaler millionbonuser til sine direktører. Staten har utbetalt 9,1 milliarder kroner i støtte til de samme selskapene.

Scott Kerr (til høyre) - Foto: Finansavisen
Børs

Ifølge Klassekampen gikk 44 oljeselskap med underskudd i 2009. Disse har dermed rett til å få 78 prosent av letekostnadene subsidiert av staten. Totalt har 9,1 milliarder kroner blitt utbetalt av staten i slike subsidier.- Dette er den største bonusfesten som er lagt opp til i statlig regi, sier Jens Ingvald Olsen fra partiet Rødt.Blant selskapene som har utbetalt millionbonuser finner vi Det norske oljeselskap ASA, der Kjell Inge Røkke er storaksjonær, North Energy og Norwegian Energy Company.Bare disse tre selskapene alene har samlet utbetalt 25,5 millioner kroner i bonuser og frynsegoder til sine direktører, gått med 2,2 milliarder kroner i underskudd og mottatt like under 2,1 milliarder kroner i subsidier.- Det er ikke greit at sterkt statsstøttede selskap utbetaler store bonuser. Nå må vi få en gjennomgang av hele petroleumsskatteregimet, sier Inga Marte Thorkildsen, finanspolitisk talsperson i SV.

Nyheter
Børs