Stygg dag på Oslo Børs

Kina-frykten la sin klamme hånd over markedet torsdag. Oslo Børs falt med oljeprisen og endte ned 2,5 prosent. Yara og oljeservice veide tungt.

Scanpix
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet i dag på 425,10, ned 2,48 prosent.Det ble omsatt verdipapirer for 10,68 milliarder kroner. I desember i fjor ble det i snitt omsatt aksjer for 5,78 milliarder kroner hver dag på Oslo Børs, mens det i januar 2010 i snitt ble omsatt aksjer for 7,83 milliarder kroner per dag.I hele 2010 ble det i snitt omsatt aksjer for 6,76 milliarder kroner hver dag på Oslo Børs.Frykter renteøkning i Kina Investorene i Europa våknet torsdag til tall som viste at Kinas vekst i 4. kvartal i fjor var på solide 9,8 prosent, mens inflasjonen kom inn på 4,6 prosent i desember. Det spekuleres nå i nye rentehevinger, og UBS har jekket opp sitt anslag for Kina-vekst og inflasjon i 2011Samtidig har Deutsche Bank høynet sitt anslag for Kinas inflasjon i 2011, melder Bloomberg.- Hvis økonomien fortsetter å vokse med denne takten, vil inflasjonen forbli alarmerende høy. Ved siden av å øke utlånernes reservekrav, bør sentralbanken også heve rentene, sier økonom Liu Li-Gang hos Australia og New Zealand Banking Group til nyhetsbyrået.- Den ferske statistikken er ikke voldsomt bekymringsverdig, men all den tid både veksten og inflasjonen fortsetter oppover vil nok Kina måtte bremse litt opp etterhvert, istemmer Shane Oliver hos AMP Capital.Wall Street også bekymret Kina-bekymringen bidrar også til et fallende Wall Street torsdag. Dow Jones er ned 0,5 prosent, S&P 500 0,6 prosent, mens Nasdaq går tilbake 1,2 prosent.Markedet løftet seg noe etter at bruktboligsalget steg kraftig - og mye mer enn ventet - i desember, men nå er en altså tilbake på nivåene fra åpningen.Morgan Stanley la frem sterkere tall enn ventet, og trosser markedet ved å stige 0,3 prosent. Ellers i finanssektoren trekker også JPMorgan opp 1,4 prosent, mens Goldman Sachs faller over én prosent - etter å ha lagt frem tall i går.Ellers kom ledende indikatorer inn bedre enn ventet, mens Philly Fed-indeksen utviklet seg svakere enn ventet i desember.Klokken 14.30 ble markedet oppmuntret av at jobless claims falt mer enn ventet. Men også denne effekten var kortvarig.Statsgjeld i fokus i Europa Rødfargen dominerer også på de toneangivende Europa-børsene. Like før slutt var tyske DAX ned 0,9 prosent, franske CAC 40 0,3 prosent, mens britiske FTSE 100 hadde falt 1,7 prosent.Ved siden av Kina holder investorer også et øye på gjeldskrisen i Europa. Sjefen for det europeiske redningsfondet, Klaus Regling, sier ifølge Reuters til tysk radio at Hellas ikke trenger å restrukturere gjelden - og at redningsfondet akkurat nå ikke trenger å utvides.- Statsgjeld er som tidevannet på stranden. Du føler deg glad når vannet har trukket seg tilbake og gjort deg trygg, men du vet at tidevannet kommer tilbake, sier meglersjefen ved et ledende meglerhus i London.Oljeprisen ned på Kina-tall Oljeprisen har falt kraftig tilbake torsdag ettermiddag. Brent mars-olje handles for 96,15 dollar fatet, som er ned over to dollar i dagens handel. Sammenlignet med stengetid på Oslo Børs i går, er fallet på rundt 2,35 dollar.WTI-oljen er ned 2,46 dollar til 89,35 dollar.Også i oljemarkedet er det frykten for innstramninger i Kina som preger bildet.- Sterke økonomiske data fra Kina kan bli vurdert som dårlige nyheter, ettersom landet trolig vil bekjempe inflasjon ved å stramme inn på likviditeten i pengepolitikken, sier Victor Shum, leder i konsulentselskapet Purvin & Gertz i Singapore.Samtidig overrasket oljelagrene fra amerikanske myndigheter (DOE) med å stige i uken frem til 14. januar, mot ventet en nedgang. Bensinlagrene steg også markert mer enn ventet.På Oslo Børs falt Statoil 1,6 prosent til 138,10 kroner.Blytungt Yara Ellers i vårt hjemlige aksjemarked var det først og fremst Yara som tynget. Aksjen endte ned hele 5,65 prosent til 317,20 kroner, på dagens klart største volum. 2,59 milliarder er over 800 millioner høyere enn Statoil-omsetningen.Analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets anbefaler sine kunder å ta kortsiktig gevinst i aksjen fordi oppgangen i ureaprisene er i ferd med å stanse.- Hovedårsaken til kursfallet er at det nå er tilbudt urea til 365 dollar pr tonn FOB Yuzhny, et nivå som ligger under nivået vi så forrige uke på mellom 375-380 dollar per tonn.- Grunnen til nedgangen i ureaprisen er at en trader ikke har tatt volum som tidligere var avtalt, og produsenten ikke ønsker å bygge lager, sa Argo-analytiker Marianne Skeisvoll Bjørnsen i et intervju med HegnarOnline i går.Røkke satser tungt i rigg Blant få lyspunkter finner vi Aker, som steg 0,7 prosent til 144 kroner. Aker Drilling har inngått en intensjonsavtale med Daewoo-verftet om bygging av to avanserte boreskip for ultradypt vann.Avtalen omfatter også opsjon på levering av ytterligere to nye boreskip. Pris per fartøy er estimert til 600 millioner dollar.Aker Drilling har videre søkt om notering ved Oslo Børs , og akter i den sammenheng å hente 600 millioner dollar - eller 3,6 milliarder kroner - i egenkapital.- Aker Drilling utvider satsingen på dypt vann. Dette er offshoremarkeder i sterk vekst, kjennetegnet av økende etterspørsel etter boreenheter med avansert og kjent teknologi, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i en kommentar.Nyheten kommer tre år etter at Kjell Inge Røkke tok Aker Drilling av Oslo Børs for å unngå at John Fredriksen kjøpte seg opp. Dermed er det duket for en ny gigantduell innen rigg mellom Røkke og Fredriksen.Artikkelen fortsetter under bildet.Analytiker om Seadrill-fall Andre markante tapere blant tungvekterne fant vi i oljeservice. PGS, Subsea 7 og Seadrill falt 3,1-3,8 prosent, mens TGS var ned 5,7 prosent til 127,10 kroner. Prosafe trakk ned 5,1 prosent til 42,21 kroner.Fearnley-analytiker Truls Olsen ser ifølge TDN Finans en sammenheng mellom nybyggmeldingene og Seadrill-fallet.- En del av forklaringen bak fallet i Seadrill-kursen er nok alle riggbestillingene som er gjort den seneste tiden. (...) Jeg er ikke bekymret for markedsbalansen de neste par årene, men hvordan markedet vil være i 2014, 2015 og 2016 er svært vanskelig å si noe sikkert om.- Det er utrolig mange faktorer og usikkerhetsmomenter som påvirker riggmarkedet, sier Olsen til nyhetsbyrået.Vi merker oss også at Hydro falt 3,6 prosent til 42,51 kroner. REC, RCCL og Aker Solutions gikk også ned 3-4 prosent. DnB NOR og Telenor endte ned hhv. 1,8 og 1,6 prosent.Skogen og Kjos steg Norske Skog og Norwegian markerte seg positivt, sistnevnte etter at selskapet tidligere denne uken la et drivstofftillegg på alle flybilletter. Tillegget, som trer i kraft fra 25. januar, vil ligge på mellom 50 og 150 kroner.Pareto mener ifølge dn.no at Norwegian overdriver kraftig de faktiske kostnadene ved den høye oljeprisen.Samtidig har ABG Sundal Collier-analytikerne Petter Nystrøm og Dag Sletmo snudd fra selg til kjøp i Norwegian. Kursmålet er jekket opp fra 85 til 135 kroner.- Bakgrunnen for endringen vår er at vi forventer å se en yieldoppgang i andre halvår 2011. Årsaken til det er at det annonserte drivstofftillegget mer enn oppveier dagens drivstoffpriser, skriver meglerhuset.Norwegian steg til slutt 1,8 prosent til 112,50 kroner.Artikkelen fortsetter under bildet. Rundt Norske Skog går spekulasjonene om et salg av papirfabrikkene i Australia og New Zealand. Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig sier til TDN Finans at ingen avgjørelse er tatt og at det ikke foreligger planer om forhandlinger på kort sikt.Aksjen steg 0,5 prosent til 18,70 kroner.Gjensidige endte for øvrig opp 0,4 prosent til 58 kroner etter at DnB NOR Markets har tatt opp dekning av aksjen med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 75 kroner per aksje.Disse falt mest Relativt sett finner vi Funcom høyt på taperlisten. Etter noen solide dager falt aksjen tilbake 10,5 prosent til 8,15 kroner.Funcom-sjefen var for øvrig gjesti Økonominyhetene med Trygve Hegnar onsdag.Vi merker oss også at NattoPharma falt 9,1 prosent til 90 øre. Selskapet melder om en emisjon der planen er å legge ut 82,2 millioner nye aksjer til 25 øre stykket.Ifølge en børsmelding jobbes det med å få på plass et garantikonsortium for hele eller deler av emisjonen.Andre stygge aksjer i dag ble Neas, som falt 13,9 prosent, mens Blom gikk tilbake 10,7 prosent til 2,01 kroner.Eltek gikk til topps I andre enden finner vi Eltek, som steg 21,6 prosent til 4,62 kroner. Oppgangen kommer etter meldingen om at selskapet har solgt Nera Networks til britiske Ceragon for 48,5 millioner dollar.ABG Sundal Collier svarer ifølge TDN Finans med å oppgradere Eltek-aksjen til kjøp fra hold og oppjusterer kursmålet fra 3 til 5 kroner. Meglerhuset karakteriserer den avtalte prisen som "grei og positivt for Eltek", da selskapet går med underskudd.Analytiker Ole Petter Kjerkreit i SEB Enskilda mener ifølge Reuters at salget av tapsfilialen er en "god løsning" for selskapet, selv om den endelige prislappen kan bli redusert med inntil 100 millioner kroner.Vi merker oss også at Angelil-familien har hamstret nye aksjer i selskapet.Andre vinnere Blant aksjene nærmest på vinnerlisten finner vi Rem Offshore, som klatret 19.0 prosent til 50 kroner, mens Oslo Axess-duoen Cecon og Thin Film Electronics steg hhv. 10,7 og 8,3 prosent.Birdstep avanserte 5,5 prosent til 1,54 kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs