Yara og Oslo Børs dundret kraftig ned

Oslo Børs avsluttet dagen med kraftig fall. Gjødselgiganten Yara bidro til nedgangen.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,63 prosent til 435,92 onsdag. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis på børsen for solide 8,19 milliarder kroner.Børsdagen startet nervøst til tross for bred oppgang på Asia-børsene. Hovedindeksen på Oslo Børs var i rødt ved lunsjtider og fortsatte å falle etter åpningen på Wall Street.Tungvekteren Yara trakk kraftig ned, Statoil falt så vidt mer enn enn hovedindeksen på Oslo Børs, mens REC gikk motstrøms og sluttet uendret.USA-tall skuffet Goldman Sachs skuffet markedet onsdag etter at de la frem tall for 4. kvartal som viste halvering av resultat pr aksje siden 4. kvartal 2009.- Hvis ikke Goldman Sachs kan vise til sterke resultater, så lykke til for alle andre som måtte prøve, sa analytiker Simon Maughan, i MF Global London, til Reuters.Antall boliglånssøknader steg med 5,0 prosent for uken som endte 14.januar , mens boligbyggingen for desember viste en nedgang fra 553.000 enheter til 529.000 enheter.Den amerikanske detaljhandelen endte ned 0,1 prosent på ukesbasis, ifølge Goldman Sachs.Blandet for oljeprisenNå står Brent-olje med mars-levering i 98,32 dollar fatet, opp 0,53 prosent. Mens WTI omsettes for 92,06 dollar fatet, opp 0,27 prosent.Statoil sluttet ned 1,68 prosent til 140,30 kroner.Eksperter ventet en stabil oljepris det neste døgnet, da produktlagre i USA tyder på at forsyningen nå er god nok til å dekke etterspørselen.USAs bensinlagre ventes, ifølge estimater innhentet av Bloomberg, å ha steget for åttende gang de seneste ni ukene, når det amerikanske energidepartementet legger frem uketallene i morgen, torsdag, en dag senere enn normalt.Yara dundret ned Gjødselgiganten Yara International legger en kanllrød børsdag bak seg onsdag.- Hovedårsaken til kursfallet er at det nå er tilbudt urea til 365 dollar pr tonn FOB Yuzhny, et nivå som ligger under nivået vi så forrige uke på mellom 375-380 dollar pr tonn. Grunnen til nedgangen i ureaprisen er at en trader ikke har tatt volum som tidligere var avtalt, og produsenten ikke ønsker å bygge lager, sier analytiker Marianne Skeisvoll Bjørnsen til HegnarOnline.Hun forklarer at denne meldingen kom på et tidspunkt hvor alle var positive til utsiktene i gjødselsbransjen og forventninger om ytterligere prisstigning på urea i høy grad er priset inn i aksjen.- Vi tror at ureaprisene vil se en videre oppgang frem mot slutten av februar, men utelukker ikke et prisfall ned mot 300 dollar pr tonn i andre kvartal på tross av det sterke kornmarkedet, sier Skeisvoll Bjørnsen til HegnarOnline. Argo Securites nedgraderte Yara til nøytral i dag tidlig.Aksjen ble den nest mest omsatte med en omsetning på 1,06 milliarder kroner, og sluttet ned 3,94 prosent til 336,20 kroner.Telenor fortsatt nedgangen Vipelcom-Wind-fusjonen fortsetter å stikke kjepper i hjulene for Telenor. I dag sa fondsforvalter Fredrik Colliander i Carnegie-eide HQ Russlandsfond, som har en eierandel på 0,12 prosent, tilsvarende 1,55 millioner aksjer i Vimpelcom, til Reuters at de er svært kritiske til den omstridte Wind-avtalen.- Rent generelt er vi negative til hele avtalen. Vi liker hverken måten det blir gjort på eller prisen. Det skaper mye usikkerhet, så vi vil absolutt ikke at avtalen skal gjennomføres, sier Colliander til Reuters om avtalen som har skapt ny strid mellom storeirne i Vimpelcom, Alfa og TelenorTelenor falt 0,72 prosent til 88,75 kroner.Transeuro-rally etter gassfunn En produksjonsoppdatering fra Transeuro Energy viste at selskapet har boret 3.107 meter i brønnen Karl-101 i C-12 reservoaret i Ukraina.Ifølge meldingen har selskapet funnet gass, og denne utgjør 28 prosent av volumet av boreslammet.Aksjen sluttet opp 10,00 prosent til 1,54 kroner.Funcom viste styrke For få dager siden kunne vi lese at Funcoms nye storsatsing "The Secret World" skal lanseres i samarbeid med EA Partners, som eies av Electronic Arts.Ifølge selskapet er det ikke fastsatt noen dato for lanseringen. Men selskapet opplyser om at flere hundre tusen spillentusiaster allerede skal ha vist interesse for ulike promoteringstiltak som selskapet er i gang med.I dag var administrerende direktør i selskapet Trond Aas gjest på HegnarTv. Spillselskapet var blant de store børsvinnerne på Oslo Børs, og sluttet opp 8,19 prosent til 9,11 kroner.AGR Drilling opp på kontrakt AGR Drilling Services har onsdag signert en ny ettårskontrakt med BP for RMR-systemet, opplyses det i en melding. Avtalen har en potensiell verdi på 110 millioner kroner. Aksjen steg 2,04 prosent til 15 kroner.Videre steg Norwegian Car Carriers 6,57 prosent, Scanarc sluttet opp 5,45 prosent og Cecon steg 3,70 prosent.Wall Street-kollegaer ga REC-opptur Tre av RECs sektorkolleger - JA Solar Holdings, Trina Solar og LDK Solar - hadde tirsdag en meget solid dag på Wall Street.JA Solar endte opp 8,37 prosent mens LDK Solar la på seg 10,47 prosent, mens Trina Solar steg 6,89 prosent tirsdag.REC var kraftig opp på Oslo Børs onsdag formiddag, men sluttet imidlertid børsdagen uendret til 20,10 kroner. REC ble den tredje mest omsatte aksjen med en omsetning på 832 millioner kroner.Styremedlem solgte i oljeselskap Oljeselskapet Wentworth Resources meldte onsdag at styremedlem Issa Baluch har kvittet seg med 120.000 aksjer i selskapet. Salget ble gjort til en kurs på 6,81 kroner. Etter transaksjonen eier Baluch 4,15 millioner aksjer, 2,04 millioner warrants og 500.000 opsjoner i Wentworth.Aksjen sluttet ned 5,21 prosent til 6 kroner.Videre falt Green Reefers 16,66 prosent til 0,05 kroner, Idex sluttet ned 11,56 prosent til 1,25 kroner og Thin Film Electronics falt 8,57 prosent til 0,96 kroner.Aqua Bio Technology falt 8,33 prosent til 0,77 kroner og Flex LNG falt 7,40 prosent til 5,00 kroner.Knallrødt blant de mest omsatteKun fem av de 35 mest omsatte aksjene på Oslo Børs steg onsdag.Northland Resources sluttet opp 2,07 prosent til 19,70 kroner og DNO sluttet opp 1,28 prosent til 9,47 kroner. Videre steg Questerre 0,22 prosent til 9,03 kroner.Norwegian opp på drivstofftilleggFondsfinans skrev i sin morgenrapport at drivstofftillegget kan markere slutten på den fallende pristrenden på flyreiser.- Dette er gode nyheter for Norwegian, og for sektoren, og vil støtte inntjeningsveksten i 2011, heter det i rapporten.Norwegian Air Shuttle steg 1,84 prosent til 110,50 kroner. Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs