- Dette er en historisk dag for Hydro

Milliardtransaksjonen mellom Hydro og Vale fullføres i dag. - Dette er en historisk dag for Hydro, og markerer begynnelsen på en ny æra, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.

Publisert 28. feb. 2011 kl. 08.11
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 07.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 258 ord
DOHA, QATAR 20100411. CEO i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg, før den offisielle åpningen av aluminiumsanlegget Qatalum i Doha, Qatar. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Norsk Hydro ASA (Hydro) venter at overtakelsen av aluminiumvirksomheten til Vale S.A. (Vale) vil fullføres i dag Hydros styre har på grunnlag av dette fattet beslutning om å utstede om lag 448 millioner aksjer til Vale Austria Holdings GmbH, et heleid datterselskap av Vale, som del av vederlaget for denne historiske transaksjonen hvor Hydro overtar Vales bauksitt-, alumina- og aluminiumvirksomhet i Brasil.Transaksjonen vil gi Hydro betydelige eierinteresser i Brasil, blant annet full kontroll over og eierskap til Paragominas, en av verdens største bauksittgruver, 91 prosent i verdens største aluminaraffineri, Alunorte, 51 prosent i aluminiumverket Albras og 81 prosent i aluminaraffineriprosjektet CAP. Transaksjonen innbefatter i tillegg ytterligere bauksittlisenser og en avtale om kjøp av bauksitt tilsvarende Vales eierandel på 40 prosent i bauksittgruven MRN.- Dette er en historisk dag for Hydro, og markerer begynnelsen på en ny æra som et fullt integrert og ekte globalt aluminiumselskap. Denne transaksjonen vil forvandle Hydro og gi selskapet den ressursbasen som er nødvendig for at vi fortsatt skal kunne spille en aktiv rolle i den lovende og raskt voksende aluminiumindustrien, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.Transaksjonen er verdsatt til om lag 5,27 milliarder amerikanske dollar ved endelig ferdigstillelse, hvor vederlaget består av 22 prosent av Hydros utestående aksjekapital, som er verdsatt til om lag 3,53 milliarder amerikanske dollar basert på Hydro-aksjens sluttkurs 25. februar 2011 på 44,63 kroner og en dollarkurs på 5,66, rundt 1,08 milliarder amerikanske dollar i kontant vederlag til Vale, og overtakelse av om lag 0,66 milliarder dollar i netto gjeld i den overførte virksomheten ved utgangen av januar 2011.