Hydro-tall gav børsopptur

Oslo Børs endte dagen opp etter at en rekke børsgiganter, blant annet Norsk Hydro, knallet til med sterke kvartalstall.

Konsernsjef i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg - Foto: Scanpix
Børs

Oslo Børs startet dagen opp, snudde ved lunsjtider ned og endte så til slutt opp marginale 0,25 prosent til 446.Det ble omsatt aksjer og verdipapirer for hele 8,05 milliarder kroner.Fjerdekvartalsresultater har formelig fosset ut gjennom børsdagen, og noen har påvirket stemningen i større grad.Blant annet leverte Norsk Hydro knalltall, mens DNO skuffet. Sevan Marine dundret også ned etter at børsbot ble offentliggjort, dagen etter at kvartalstallene deres skuffet analytikerne. Gjødselgiganten Yara fortsatte også ned på tirsdagens presentasjon.Her kan du se de viktigste rapportene.Oljeprisen viste styrke Ferske tall fra det amerikanske energidepartementet viste at de amerikanske oljelagrene fortsetter å legge på seg i uken som endte 11. februar.Råoljelagrene økte med 0,9 millioner fat til 345,9 millioner fat, bensin økte med 0,2 millioner fat til 241,1 millioner fat, mens destillater falt med 3,1 millioner fat til 161,3 millioner fat.Brent-oljen med levering i april stiger 1,29 prosent til 102,87 dollar fatet. WTI-oljen med marslevering handles i øyeblikket for 84,69 dollar fatet, opp 0,44 prosent.Statoil steg 1,07 prosent til 140,50 kroner.Knalltall fra Hydro Norsk Hydro leverte solide tall for fjerde kvartal onsdag, og markedet sendte aksjen opp 3,52 prosent til 46,69 kroner.Selskapet meldte om et nettoresultat på 658 millioner kroner, mot minus 569 millioner kroner i samme periode året før. Analytikerne hadde spådd et resultat før skatt på 286 millioner kroner.- Det vi ser er et lettelsesrally. Men selve resultatene er ikke så vesentlige akkurat nå, sier analytiker i Handelsbanken Anne Gjøen til HegnarOnline. Og viser til at Norsk Hydro er i en mellomfase frem mot sluttføringen av Vale-kjøpet og endelig oppstart til full kapasitet på Qatulum.- Det verste hadde vært ytterligere problemer på Qatalum. Men nå fikk vi heldigvis ikke det, sier Gjøen videre.Les også om Anne Gjøens tre viktige punkter for Hydros fremtid.Hegnar kjøper i Hurtigruten Hurtigrutens styreleder Trygve Hegnar har gjennom sitt selskap Periscopus AS kjøpt 8 millioner Hurtigruten-aksje r, opplyses det i en melding. Aksjene er kjøpt til en kurs på 5,00 kroner per aksje. Etter transaksjonen eier Periscopus AS 28,25 prosent av selskapet.Hurtigruten meldte i dag om et resultat etter skatt på minus 65,07 millioner kroner i 4. kvartal 2010, mot minus 122,43 millioner kroner i samme periode året før.Aksjen steg 4,85 prosent til 5,18 kroner.Yara dundret videre ned - Selv om vi ikke venter en umiddelbar kollaps i ureamarkedet, ser vi ikke noe som skal trigge en videre prisoppgang i det korte bildet, sier analytiker Marianne Skeisvoll Bjørnsen i Argo Securities til HegnarOnline.Hun venter også at prisene vil falle fra dagens priser på 370 dollar per tonn (FOB Yuzhny), mot 300 dollar per tonn, fra en gang i mars til mai/juni.Argo Securities har foreløpig ikke gjort noen endringer verken på nøytral-anbefalingen eller kursmål 360 kroner etter at Yara leverte skuffende 4. kvartalstall tirsdag.- Jeg forventer å se langt bedre kjøpstidspunkt senere i vår, sier Skeisvoll Bjørnsen til HegnarOnline.Yara falt 3,57 prosent til 313,30 kroner.Norwegian skuffet Også Norwegian presenterte tall i morges, men i motsetning til Norsk Hydro skuffet flyselskapet.Norwegian meldte om et resultat etter skatt på minus 5,4 millioner kroner, mot en million kroner i samme periode året før. Det var på forhånd ventet et nettoresultat på minus tre millioner kroner.Driftsresultatet endte på minus 32 millioner kroner, sammenlignet med et ventet driftsresultat på minus syv millioner kroner.Analytikere mente markedet tok feil.- Markedet tar feil, enkelt og greit. Tallene var jo noe dårligere, men når analytikerne får summet seg, tror jeg estimatene skal opp etter denne rapporten, sier analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier.Likevel endte aksjen ned 0,79 prosent til 125,50 kroner.Rekordresultat for Cermaq Cermaq leverte rekordresultat og overgikk analytikernes forventninger i fjerde kvartal. Selskapet presenterte et resultat etter skatt på 531,7 millioner kroner for fjerde kvartal 2010, mot 141,1 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 299 millioner kroner.Analytiker Henning Steffenrud i First Securities mener Cermaq overgikk alle forventinger i 4. kvartal.- Dette er langt bedre enn forventet, sier analytiker Henning Steffenrud i First Securities til HegnarOnline.Markedet sendte aksjen opp 1,03 prosent til 97,75 kroner.Sur bot for Sevan Sevan Marine leverte i morgentimene tirsdag tall for 4. kvartal som ikke klarte å matche analytikernes forventninger . Resultatet før skatt ble minus 57,0 millioner dollar, 10 millioner dollar svakere enn ventet.Carnegie-analytiker Frederik Lunde mener ifølge Reuters at selskapets gjeldssituasjon fortsatt er foruroligende og karakteriserer faren for en ny emisjon som overhengende.- Kan Sevan overleve uten ytterligere finansiering? Kanskje, men det vil kreve mye flaks, skriver han i en kommentar.Sevan fortsatte nedgangen fra i går da styret i Oslo Børs i dag vedtok å ilegge Sevan Marine ASA et overtredelsesgebyr på to ganger årlig kursnoteringsavgift, det vil si 411.650 kroner, for brudd på plikten til å melde innsideinformasjon til markedet etter verdipapirhandelloven § 5-2 (1).Selskapet endte ned 3,65 prosent til 6,33 kroner.Scottish Salmon Company dro ned Etter dagens kvartalspresentasjon var Scottish Salmon Company kl.13.30 ned 6,9 prosent til 5,12 kroner.- Det er nok først og fremst litt svak margin, litt lite kommunikasjon om utbytte og at selskapet fokuserer litt på oppkjøp som fører til nedgangen, sier Hatlebrekke.Han mener rapporten i stor grad var som ventet, men i forhold til hans estimater solgte selskapet mer fisk til lavere margin.- I tillegg var det ventet at selskapet ville kommunisere mer om utbytte ved dagens kvartalspresentasjon, enn det som ble gjort. Det kan virke som selskapet vil peile seg inn på oppkjøp, noe som ikke nødvendigvis faller i god jord hos investorene. Men vi får se hva som skjer når alle får tygget seg gjennom tallene, sier Hatlebrekke til HegnarOnline.Dagen endte til slutt med en nedgang på 5,45 prosent til 5,20 kroner.Selskapet fikk følge ned av Cecon ned 13,33 prosent, Aker Floating Production ned 12,5 prosent og NattoPharma ned 8,33 prosent.Videre falt Repant, GC Rieber Shipping og Netconnect henholdsvis 7,89 prosent, 7,54 prosent og 7,40 prosent.Milliard på bunnlinjen til Storebrand Storebrand melder om et resultat etter skatt på 960 millioner kroner i 4. kvartal 2010 , mot 533 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 637 millioner kroner.Resultat per aksje ble 2,14 kroner, mot 1,20 kroner ved samme korsvei i fjor. Her var det ventet et resultat på 1,43 kroner per aksje.Mange ble likevel overrasket over at utbyttet ble så lavt som 1,10 kroner pr aksje .Storebrand steg 0,39 prosent til 47,80 kroner.Elendige tall fra DNO DNO International leverte i morges resultater for fjerde kvartal som var langt under analytikernes forventninger.Selskapet meldte om et resultat etter skatt på minus 30,9 millioner kroner i fjerde kvartal 2010, mot minus 384,5 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge TDN Finans var det ventet et resultat på 61 millioner kroner.DNO-aksjen steg 1,94 prosent til 9,94 kroner.Fred. Olsen Energy skuffer Fred. Olsen havnet langt under analytikernes estimater i fjerde kvartal, og markedet sendte aksjen ned 4,61 prosent til 242 kroner.Selskapet meldte om et resultat etter skatt på 388,9 millioner kroner i 4. kvartal 2010, mot 250,0 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 565 millioner kroner.Seismikk-smell Polarcus meldte om et resultat etter skatt på minus 5,08 millioner dollar i 4. kvartal 2010, mot minus 5,84 millioner dollar i samme periode året før.Resultat per aksje ble minus 0,02 dollar, mot minus 0,02 dollar ved samme korsvei i fjor.Polarcus endte dagen ned 0,78 prosent til 7,60 kroner.PGS og TGS-Nopec endte dagen ned 2,54 prosent og 3,23 prosent.Bestemann opp 46 prosent Markedet sendte Aker Philadelphia Shipyard, opp hele 46,34 prosent til 3,00 kroner.Tett etter fulgte Green Reefers opp 20 prosent til kroner, mens Aqua Bio Technology steg 13,92 prosent til 0,90 kroner og Spectrum steg 16,37 prosent til 13,50 kroner.Makrotall fra USAWall Street åpnet opp onsdag. Sterke kvartalsrapporter og positive boligbyggingstall preget oppgangenIndustriproduksjonen faltTall fra amerikanske myndigheter viser at industriproduksjonen i landet falt 0,1 prosent på månedsbasis i januar. Konsensus lå ifølge Bloomberg på 0,5 prosent oppgang.Desember-veksten ble jekket opp fra 0,8 til 1,2 prosent. Kapasitetsutnyttelsen kom inn på 76,1 prosent, mot ventet 76,3 prosent.Færre søker boliglån Tall fra Mortgage Bankers Association, den amerikanske foreningen for boliglånsselskaper, viser at antallet boliglånssøknader blant medlemsbedriftene falt 9,5 prosent på ukebasis i uken som endte 11. februar. Det dreier seg om sesongjusterte tall. Det er andre uke på rad det rapporteres om færre søknader.Nye boliger spretter opp Tall fra amerikanske myndigheter viser at boligbyggingen i USA steg fra reviderte 520.000 (opprinnelig rapportert 529.000) i desember til en sesongjustert årstakt på 596.000 enheter i januar. Konsensus for sesongjustert årstakt lå ifølge Bloomberg på 539.000 enheter.Antallet nye boligbyggingstillatelser falt fra reviderte 627.000 i desember til 562.000 enheter i januar. Det var ventet et fall til 559.000 tillatelser.- Boligbygging viser sakte, men sikkert tegn til liv, sa seniorstrateg Ryan Detrick fra Schaeffers Investment Research til Forbes.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs