Statoil tynget stort da Oslo Børs falt

Oslo Børs endte dagen med nedgang. Statoil tynget med et fall på over 3 prosent.

Statoils logo - Foto: Statoil
Børs

Hovedindeksen endte ned 0,59 prosent til 438,87. Det ble omsatt aksjer og verdipapirer for solide 8,49 milliarder kroner.Det har vært en rød dag på Oslo Børs helt siden tidlig morgen. Ferske kvartalstall fra blant annet Statoil og REC trakk ned stemningen, mens Marine Harvest leverte som ventet.Oljeprisen godt over 100 dollar Til tross for at ferske tall fra U. S. Departement of Energy viste at oljelagrene steg med 1,9 millioner fat, fortsatte oljeprisen å vise styrke onsdag ettermiddag.Ved børslutt ble et fat Brent-olje med mars-levering omsatt for 100,83 dollar, opp 0,93 prosent. WTI-olje ble omsatt for 87,17 dollar fatet, opp 0,29 dollar.Statoil skuffet stort Statoil la frem en noe skuffende kvartalsrapport i morgentimene onsdag. Oljegiganten meldte om et resultat etter skatt på 9.676 millioner kroner i 4. kvartal 2010, mot 7.161 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge SME Direkt var det ventet et resultat på 12.259 millioner kroner.Resultatet før skatt ble 37.828 millioner kroner, sammenlignet med 32.261 millioner kroner året før. Snittforventningene til analytikerne tilsa et resultat før skatt på 42.400 millioner kroner.- Totalt sett er rapporten og utsikter fra Statoil skuffende. Volumene er lavere enn ventet og driftsinvesteringene akselererer og reduserer kontantstrømmen, skriver RS Platou, som viser til at capex i 2011 ventes til 16 milliarder dollar, fra 14 milliarder dollar året før.Analytiker Helge André Martinsen i Nordea sier til Reuters at det var mange parametere som alle havnet litt på den negative siden her, men at det nok er utsiktene fremover som veier tyngst.Statoil falt 3,16 prosent til 137,70 kroner.Svak nedtur for REC REC falt tilbake 0,23 prosent til 21,12 kroner. Selskapet la frem tall for fjerde kvartal i morges. Solselskapet meldte om et resultat etter skatt på 783 millioner kroner i 4. kvartal 2010, mot -1.048 millioner kroner i samme periode året før.Resultat per aksje ble 0,79 kroner, mot -0,91 kroner ved samme korsvei i fjor.- Alt i alt overskygger det positive det negative i REC-rapporten, slik vi ser det, sier Tomas Skeivys i Terra Markets.Likevel falt REC 0,28 prosent til 20,85 kroner. Selskapet ble den tredje mest omsatte aksjen med en omsetning på 64 millioner kroner.Utbyttefest i Marine Harvest Marine Harvest la også frem tall for fjerde kvartal 2010 onsdag, og aksjen steg hele 3,24 prosent til 6,99 kroner på de positive tallene.Selskapet meldte om et resultat etter skatt på 1.131,40 millioner kroner i 4. kvartal 2010, mot 597 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 746 millioner kroner.Analytiker Henning Steffenrud i First Securities peker på at Marine Harvest satser aggressivt på utbytte.- Et utbytte på 0,60 kroner ligger i den øvre delen av hva analytikerne forventet og selskapet opprettholder sin tidligere kommuniserte aggressiv utbyttestrategi, sier Steffenrud til HegnarOnline.Yara opp på korntall Yara hentet inn noe av tirsdagens fall etter at det amerikanske landbruksdepartementet(USDA) onsdag anslo at de globale kornlagrene vil minke med 5,5 millioner tonn for landbruksåret 2010/2011.Analytiker Marianne Skeisvoll Bjørnsen i Argo Securities kommenterte USDA-rapporten til HegnarOnline.- Verden har i underkant av 70 dagers forbruk av korn på lager, noe som er et historisk lavt nivå. Ved utgangen av jordbruksåret 2009/2010 var tallet 82 dager, sier Skeisvoll Bjørnsen.- Rapporten støtter opp om de sterke kornprisene vi har i dag. Dagens kornpriser vil øke bøndenes insentiver til å gjødsel mer, noe som er positivt for Yara, mener Skeisvoll Bjørnsen.Hun tror i tillegg til USDA-rapporten at de positive Agrium-tallene og økt aktivitet i ureamarkedet står bak Yara-oppgangen onsdag.- Det rapporteres om økt aktivitet i urea markedet. Urea prisene holder seg relativt stabile, men vi tror de kan styrke seg noe i det helt korte bildet, sier Skeisvoll Bjørnsen avslutningsvis til HegnarOnline.Yara steg 1,84 prosent til 325,90 kroner.Telenor Meglerhuset Nordea Markets meldte i dag at de oppgraderer sin anbefaling på Telenor til sterk kjøp med kursmål 116 kroner.I en analyse med overskriften Oppsiden er for stor til å ignoreres trekker Nordea blant annet frem Telenors sterke Q4-rapport. samt det faktum at selskapet prises 20 prosent under sammenlignbare selskaper, tross bedre vekstutsikter.I tillegg kjøpte konserndirektør for Telenors virksomheter i Asia, Sigve Brekke, kjøpt 10.000 aksjer i Telenor onsdag med kurs 92 kroner Totalt måtte Brekke ut med 920.000 kroner.Telenor falt 0,32 prosent til 91,20 kroner.SAS SAS la frem et nettoresultat som ikke endte i minus onsdag. Flyselskapet meldte om et resultat etter skatt på 47 millioner svenske kroner i 4. kvartal 2010, mot -1.304 millioner svenske kroner i samme periode året før.Ifølge Reuters var det ventet et resultat på -194 millioner svenske kroner.Samtidig meldte SEB Enskilda onsdag at de oppjusterte kredittratingen fra negativ til stabil.SAS endte likevel dagen ned 1,84 prosent til 21,54 kroner.Torskeselskap dundret nedCodfarmers falt 12,19 prosent til 0,72 kroner, mens Apptix falt 11,58 prosent til 2,90 kroner.Videre falt Aker Floating Production med 8,37 prosent og Voss Veksel- og Landmandsbank med 7,76 prosent.Kitron og PSI Group falt henholdsvis 6,72 og 6,40 prosent.Green Reefers steg mestGreen Reefers endte dagen opp 20 prosent til 0,06 kroner, etterfulgt av Thin Film Electronics som steg 12,32 prosent til 1,64 kroner.Videre steg Teco Maritime 10,40 prosent til 1,38 kroner.Romreal steg 7,43 prosent til 1,30 kroner, mens Scana industrier endte opp 5,11 prosent til 8,83 kroner.Opptur for Golden Ocean Konsernsjef Jan Hammer i Odfjell mener det må en reprising til i hele shippingmarkedet.- Det er et viktig signal at skal det bygges nye båter og skal det satses på dette, så må det andre rater til for at det skal være bærekraftig, sa Hammer ifølge Reuters under kvartalspresentasjonen onsdag.Golden Ocean steg hele 3,84 prosent onsdag.Glimtet til blant de mest omsatteBlant de mest omsatte steg også Seadrill opp 0,84 prosent til 202,50 kroner, cruiserederiet RCCL steg 1,05 prosent og Gjensidige steg 1,69 prosent til 60,00 kroner.Storebrand endte opp 1,07 prosent til 48,01 kroner.Fara opp på tall Fara ASA meldte om et resultat etter skatt på 0,7 millioner kroner i 4. kvartal 2010, mot minus 24,0 millioner kroner i samme periode året før.Aksjen steg 9,39 prosent til 2,33 kroner.Mjøs kjøpte i EDB ErgoGroup EDB Ergogroup endte opp 5,12 prosent. Terje Mjøs, konsernsjef i EDB ErgoGroup, kjøpte onsdag 15.000 aksjer i selskapet.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Næringsliv