Wall Street mot gamle høyder

Sterke tall, oppkjøp og prishopp på olje sendte Wall Street til det høyeste nivået på 32 måneder onsdag kveld.

New York Stock Exchange - AP Photo/Richard Drew
Børs

Wall Street steg til det høyeste nivået siden 2008 onsdag kveld. Dow Jones endte opp 0,5 prosent til 12.288,17, som var et par poeng høyere enn tidligere årsbeste. Den bredere S&P 500-indeksen klatret 0,6 prosent til 1.336,32, mens teknologitunge Nasdaq endte opp 0,8 prosent til 2.825,56. Det var også årets høyeste notering. S&P 500 er dermed på det høyeste nivået på 32 måneder igjen.- Sterkere signaler fra den amerikanske økonomien og solide resultater fortsetter å gi et positivt bakteppe for aksjer, sier forvalter Kully Samra i Charles Schwab Corp til Bloomberg News.Oljeprisen stiger kraftig onsdag kveld. Prisen på Brent-olje med levering i april er opp 2,4 prosent til 104,05 dollar. Det tilsvarer 596 kroner. Da Oslo Børs stengte dørene var prisen 102,87 dollar fatet.Bakgrunnen for prisoppgangen er mer frykt i Midt-Østen. Ifølge Israel planlegger to iranske krigsskip å passere gjennom Suezkanalen på vei til Syria onsdag kveld. Landet kaller passeringen en provokasjon.Dollaren svekker seg imidlertid, og koster nå 5,73 kroner.Dell Inc. opplevde sin beste dag på to år etter å ha lagt frem sterke tall. Oppturen var på 12 prosent. Også Deere & Co. meldte om resultatforbedring. Markedet reagerte med å sende aksjen opp 2,4 prosent til rekordnivået 95,86 dollar.Family Dollar Store ssteg 21 prosent på et bud fra Nelson Peltz' Trian Group .Nyheten om at den amerikanske sentralbanken jekker opp estimatene for den økonomiske veksten ble også godt mottatt.Tall fra amerikanske myndigheter viste i ettermiddag at industriproduksjonen i landet falt 0,1 prosent på månedsbasis i januar. Konsensus lå ifølge Bloomberg på 0,5 prosent oppgang. Desember-veksten ble jekket opp fra 0,8 til 1,2 prosent.De amerikanske produsentprisene steg 0,8 prosent i januar, i forhold til desember. Det var som ventet.Tall fra Mortgage Bankers Association, den amerikanske foreningen for boliglånsselskaper, viser at antallet boliglånssøknader blant medlemsbedriftene falt 9,5 prosent på ukebasis i uken som endte 11. februar. Det dreier seg om sesongjusterte tall. Det er andre uke på rad det rapporteres om færre søknader.Tall fra amerikanske myndigheter viser at boligbyggingen i USA steg fra reviderte 520.000 (opprinnelig rapportert 529.000) i desember til en sesongjustert årstakt på 596.000 enheter i januar. Konsensus for sesongjustert årstakt lå ifølge Bloomberg på 539.000 enheter.Antallet nye boligbyggingstillatelser falt fra reviderte 627.000 i desember til 562.000 enheter i januar. Det var ventet et fall til 559.000 tillatelser.Mer om det som skjedde på børsene i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.

Nyheter
Næringsliv