Børsene fortsetter fredag der de slapp i går - med markante fall. Et sentiment som var dårlig i utgangspunktet ble ikke bedret av monsterskjelvet i Japan i morgentimene.
Skjelvet ble først målt til 7,9 på Richters skala, men U.S. Geological Survey (USGS) oppgraderte senere til 8,9. Det tilsvarer et 1.000 ganger sterkere skjelv. Skjelvet har utløst en tsunami som treffer Japan med en over ti meter høy bølge.Nikkei-indeksen falt kraftig de siste minuttene etter at jordskjelvet inntraff utenfor Japans nordøst-kyst. Indeksen falt til slutt 1,7 prosent til 10.254,43, mens den bredere Topix-indeksen falt 1,65 prosent til 915,51.Tsunamien tar med seg alt som kommer i dens vei, og TV-bilder viser biler og skip rives med av vannmassene. Meldingene om de første dødsfallene har begynt å tikke inn. Fire millioner menneskter er strømløse i Tokyo.Oljeprisen trekker markert ned fredag formiddag, etter en rolig start på den fryktede "day of rage" i Saudi-Arabia - verdens største oljeprodusent.Brent april-olje er ned 1,67 dollar til 113,76 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 79 cent til 101,91 dollar fatet.- Markedene er i korreksjonsmodus. Hvis du får naturkatastrofer samtidig som markedene bekymrer seg om noe annet, kan dette forsterke bekymringene, sier strateg Bernard McAlinden hos NCB Stockbrokers i Dublin til Reuters.- Men det er ingen grunn til å antyde at aksjemarkedet vil kollapse, legger han til.Europa-børsene trekker også ned fredag formiddag. Tyske DAX faller én prosent, franske CAC 40 0,8 prosent, mens den britiske FTSE 100-indeksen faller 0,4 prosent.Forsikringsaksjer tynger, og Munich Re og Swiss Re er ned 5-6 prosent.I Oslo så hovedindeksen ut til å riste av seg sjokket etter jordskjelvet, men markedet har nå dabbet av igjen. Indeksen står i 431,35 etter en nedgang på én prosent.Fallet skjer på bred basis, og de fleste OBX-aksjene er ned 1-3 prosent. Blant de største taperne er RCCL, Storebrand og REC. John Fredriksens Seawell trekker ned 3,6 prosent til 35 kroner.Statoil er derimot opp, dog ikke mer enn 0,13 prosent til 147,60 kroner. Questerre trekker også noe opp.Vi kommer med mer i lunsjkommentaren.