- Japans statskasse blir ikke knust

Japan kan ikke stoppe "toget som er i farta", mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Han snakker også om "ufarlig inflasjon".

Publisert 28. mars 2011 kl. 14.57
Oppdatert 28. mars 2011 klokken 14.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 338 ord
Harald Magnus Andreassen. Foto: Finansavisen.
På Holberg Fondenes halvårlige seminar i Oslo torsdag sist uke var sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities blant bidragsyterne.Her tegnet han et positivt bilde av de globale konjunkturene.- Toget er i farta, og det skal mye til for å stanse det, sa han til de fremmøtte.
Men Andreassen stilte også spørsmålet "hva kan gå galt?".- Mye kan selvsagt gå galt, svarte han selv, og pekte blant annet på uroen i Midtøsten og dens .Samtidig kom han inn på inflasjonen.- Uten lønnsvekst får vi ikke inflasjon på farlig vis. Lønnsveksten er nå lav i rike land som USA, Storbritannia og eurosonen. Derimot er det mange fremvoksende økonomier som har høy lønnsvekst, og må stramme inn, sa Andreassen.Knallharde innstramninger i Kina kan ifølge sjeføkonomen sette sine spor i konjunkturutviklingen, men så kraftig tror han ikke nedbremsningen blir. Andreassen mener naturkatastrofen i Japan har truffet verdensøkonomien på et bra tidspunkt.- Skadene etter jordskjelvet og tsunamien tilsvarer trolig 3-5 prosent av BNP, der staten dekker mest og private noe. BNP i Tohoku-regionen (som ble hardest rammet, journ. anm) utgjør 8 prosent av BNP i Japan, mens Japan utgjør 6 prosent av globalt BNP, sa Andreassen.Han påpekte at bare en mindre del (5-6 prosent) av Tohoku-regionen er ødelagt, det vil ca. 0,5 prosent av Japan.- Vi vil få småforstyrrelser i produksjonen, men de blir kortvarige. Gjenoppbyggingen knuser ikke Japans statskasse, og redder ikke økonomien, sa Andreassen videre. Generelt mener sjeføkonomen i First at bekymringene våre har feil fokus.- Det er som vanlig mye å bekymre seg over, men vi bekymrer oss ofte for feil ting. Mediene, som for eksempel slår gjeldskrisen i små europeiske land stort opp, gir et ganske fordreid bilde av hvordan verden ser ut, sa han.Faktum er at flere av de såkalte PIIGS-landene, som Irland, Italia og Spania, nå viser god vekst i industriproduksjonen.- Det går bedre nesten overalt. Bare Hellas sliter skikkelig, fortsatte Andreassen.