Katastrofen i Japan sørget i dag for at Nikkei 225 stupte over 10 prosent. Oslo Børs slipper ikke unna, og har i formiddag falt 3,56 prosent til 412,87 poeng.
Analysesjef Stig Myrseth har akkurat sendt en rapport til meglerbordet som har overskriften "Tsunami av dårlige nyheter".- Mens markedene i går undervurderte alvorligheten i atomsituasjonen, heller jeg mot at den overvurderes i dag, understreker Myrseth.- I Tsjernobyl mistet man kontroll over kjernereaksjonen slik at reaktoren eksploderte på grunn av en eksplosiv økning i energiproduksjonen. Etterpå fikk man brann i grafitten som ble brukt som moderator i reaktorkjernen. Resultatet ble at titalls tonn med radioaktivt avfall ble spredd ut i atmosfæren, sier Myrseth.• I Japan har man lyktes med å stanse kjernereaksjonen. Eneste energiproduksjon nå skyldes radioaktiv nedbryting av avfallsproduktene. Det er mye mer håndterbart enn en kjedereaksjon som har løpt løpsk.• I Japan bruker man vann i stedet for grafitt som moderator. Det er som kjent ikke brennbart. Det er med andre ord liten fare for en brann i selve reaktorkjernen.- Et worst-case scenario i Japan er antakelig at man får spredning av noen titalls kilo radioaktivt avfall. Det vil være en katastrofe og vil bli fryktelig kostbart å rydde opp i, spesielt med tanke på publikums nulltoleranse overfor radioaktivitet. Noe nytt Tsjernobyl blir dette likevel ikke, sier Myrseth.- Så hva skal en investor gjøre i dagens sitasjon? Med markedene på randen av panikk, er alt mulig i det korte perspektivet. Det tryggeste er antakelig å se an utviklingen og vente til støvet legger seg, sier analysesjefen.- Tvinges jeg til å tippe, heller jeg likevel mot at den rådende minipanikken er en kjøpsanledning. Erfaringene fra tidligere naturkatastrofer som orkanen Katrina og jordskjelvet i Kobe viser at effekten på finansmarkedene som regel er forbigående, avslutter Myrseth.