Nytt Japan-skjelv skremte børsene

Nytt jordskjelv i Japan satte en støkk i investorene, og trigget børsfall verden over torsdag. Oslo Børs slapp ikke unna. PGS, REC og Statoil var blant tungvekterne som trakk ned, mens John Fredriksen kunne glede seg over rally.

Børsen. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet torsdag på 450,58, etter en nedgang på 0,95 prosent.Det er omsatt verdipapirer for 6,56 milliarder kroner.Nytt jordskjelv i Japan Børsen så lenge ut til å styre inn mot en svak nedgang, men meldingen om et nytt jordskjelv i Japan sendte hovedindeksen - og børsene i USA og ellers i Europa - sporenstreks markert ned.Hovedindeksen reagerte ned rundt tre poeng.At amerikanske jobless claims falt til sitt laveste nivå siden oktober 2008 ble til sammenligning mottatt med et skuldertrekk.Les også: Nytt skjelv i Japan trigget børsfallAmerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) meldte ifølge Bloomberg at skjelvet fant sted nærmere bestemt ca. 100 kilometer øst for Sendai, Honshu.Det er også sendt ut et tsunamivarsel langs Japans nordlige Stillehavskyst, med en varslet bølge på 1-2 meter som ventes å komme inn. Skjelvet ble ifølge de første meldingene målt til 7,4 på Richters skala. Dette skal nå være rettet til 7,1.Aktører i markedet bekymrer seg først og fremst for hvordan dette vil påvirke stabiliteten i kjernekraftverket i Fukushima, som ble hardt rammet av monsterskjelvet, eller rettere sagt tsunamien det utløse, for snart en måned siden.Ifølge nyhetsbyrået blir arbeidere som driver opprydningsarbeid i Fukushima-anlegget nå evakuert.Artikkelen fortsetter under bildet.Spania bekymrer Før skjelvet hadde investorene i Europa fokus på statsgjeld, etter at Portugal blir det tredje landet i eurosonen som søker om økonomisk støtte.Bekymringen er nå om Spania kan bli neste land ut.- Portugal var veldig forventet. Nå er det mer fokus på Spania, og presset vil egentlig ikke forsvinne, sier investeringsdirektør Lothar Mentel i Octopus Investments til Reuters.Han venter seg et skifte fra vekst- til verdiaksjer i løpet av 2. halvår, hvis verdensøkonomien bremser opp.Inflasjon bekymrer I ettermiddag kom ECB (den europeiske sentralbanken) som ventet med den første renteøkningen på nesten tre og et halvt år, da styringsrenten ble satt opp fra rekordlave 1,00 til 1,25 prosent.- Vi vedtok ikke at dette blir den første i en serie av renteøkninger. Men ifølge vår egen doktrine gjør vi alltid det vi anser som nødvendig for å levere prisstabilitet på mellomlang sikt.- Så jeg kan bekrefte at vi vil gjøre alt som er nødvendig for å levere prisstabilitet, sa ECB-sjefen Jean-Claude Trichet ifølge Reuters på pressekonferansen i kjølvannet av rentebeslutningen.Ifølge Trichet ligger inflasjonsrisikoen fortsatt på oppsiden, og ECB vil i den sammenheng følge alle bevegelser "veldig nøye".Les også: Har Trichet flere renteøkninger på lager? Den britiske sentralbanken holdt som ventet sin rente uendret på 0,50 prosent.Rett før slutt var tyske DAX ned 0,5 prosent, franske CAC 0,1 prosent, mens FTSE 100 lå an til å falle 0,2 prosent.Høy oljepris bekymrer I oljemarkedet bekymrer aktørene seg for at de høye prisene kan virke ødeleggende på etterspørselen. Brent mai-olje handles like før børsslutt i Oslo for 122,13 dollar fatet, ned 17 cent i dagens handel.Da siste aksje ble omsatt på Oslo Børs tirsdag kostet Brent-oljen rundt 122,60 dollar fatet.WTI-oljen er opp 28 cent til 109,11 dollar fatet. Sluttnoteringen på 108,83 dollar fatet i går var den høyeste nivå på to og et halvt år.Samtidig har Didier Houssin, direktør for energiforsyning og markeder i energibyrået IEA, uttalt til Dow Jones Newswires at noe av oljeproduksjonen i Libya nå er oppe igjen.Tall fra det amerikanske energidepartementet (DOE) viste onsdag at de amerikanske råoljelagrene som ventet økte 2 millioner fat til 355,7 millioner fat i uken frem til 1.april. Bensinlagrene falt mindre enn ventet, mens destillatlagrene steg noe.På Oslo Børs trakk Statoil ned 1,6 prosent til 157,90 kroner.Artikkelen fortsetter under bildet.Seismikk og REC ned Andre negative tungvektere var først og fremst seismikk-duoen PGS og TGS, som falt hhv. 2,9 prosent til 90,40 kroner og 3,7 prosent til 140,80 kroner.Ellers i oljeservice falt Aker Solutions 1,9 prosent til 125,30 kroner. Royal Bank of Scotland har ifølge European MarketScope nedgradert sin anbefaling på Aker Solutions fra kjøp til hold, og mener investorer bør ta gevinst etter at aksjen har steget solid i det siste.Aksjer som Seadrill, Telenor, Yara, Schbisted og Sevan Marine falt 1-2 prosent. REC utmerket seg med et fall på 3,0 prosent til 19,16 kroner.Storebrand, Subsea 7 opp På den positive siden finner vi Storebrand, som steg 1,9 prosent til 50,40 kroner. SEB Enskilda har selskapet som "case of the day" torsdag, melder Reuters.- For det første tror vi at selskapet kommer til å bli tatt over, mye på grunn av attraktive skattesynergier. Videre tror vi lange renter skal øke, noe som vil bedre lønnsomheten til selskapet, sier analytiker Christoffer Adams.- Topplinjen vil også vokse sterkt fremover, drevet av den demografiske trenden med aldrende befolkning. Antallet personer over pensjonsalderen kommer til å doble seg innen 2060, fortsetter han.Carnegie-analytiker Thomas Svendsen forklarer oppturen med den pågående renteoppgangen vi ser i Europa- Swap-renter går opp i Europa, Norge og spesielt i Sverige. Dette er kjempepositivt for et selskap som Storebrand som garanterer kundene sine 3,6 prosent avkastning på investert beløp. Jo mer inflasjon, jo bedre for da reduseres verdien av put-opsjonen kundene har på Storebrand. Garantien inflateres bort, sier han til HegnarOnline.Carnegie har en outperform-anbefaling og et kursmål på 62 kroner.Storebrand har steget rundt 380 prosent hvis du var så heldig å kjøpe på forrige bunn vinteren 2008.Les også: Slik kunne du mangedoblet pengene dine! Vi merker oss også at Subsea 7 steg 0,5 prosent til 144 kroner på dagens neste høyeste volum etter milliardkontrakten med Petrobras . Emgs steg 1,5 prosent til 13,15 kroner etter at oljegigant har blitt med på et av deres prosjekter.LNG-rally for Fredriksen Verdens største LNG-skipsverft, sør-koreanske Daewoo Shipbuilding, venter at Japan-situasjonen vil medføre et sterkt oppsving i etterspørselen etter naturgass.Samtidig har aksjesjef Ivar Larsen i Arctic Securities klokkertro på Fredriksen-satsningene Golar LNG og Golar LNG Energy, ifølge et oppslag i DN torsdag.- Golar LNG Energy kan gå til 40 kroner. Det er hva vi tror i dag, men om Seadrill-historien gjentar seg, kan oppsiden være mye større, sier Larsen.Golar LNG Energy steg 8,9 prosent til 25,60 kroner torsdag, og kom med det høyt på vinnerlisten. Golar LNG falt derimot 0,3 prosent til 153 kroner.Artikkelen fortsetter under bildet.Spetalen, Stolt-Nielsen så rødt Relativt sett toppet Nexus taperlisten, med et fall på 31,9 prosent til 32 øre. Eitzen Chemical gikk tilbake 10,2 prosent til 1,05 kroner. Aksjen ble pauset da den var ned 14,5 prosent - uten at Oslo Børs fant noe. Spectrum, med Øystein Stray Spetalen på eiersiden, trakk ned 8,3 prosent til 11 kroner.Vi merker oss også at Stolt-Nielsen falt 8,4 prosent til 125,50 kroner. Sistnevnte faller etter dagens kvartalstall. SEB Enskilda-analytiker Ole Stenhagen mener resultatet i tanksegmentet er "ganske dramatisk".- På tank var tallene helt klart skuffende. Jeg hadde ventet at driftsresultatet på tank alene skulle være 16,9 millioner dollar og konsensus var på 12 millioner dollar - og realiteten ble at de tapte én million dollar. Det er ganske dramatisk, sier han til Reuters.I andre enden finner vi NattoPharma, som endte opp hele 66,7 prosent til 50 øre. Aksjen var opp 37 prosent da den ble pauset - uten at Oslo Børs fant noe spesielt.Nærmest på vinnerlisten finner vi Tide, som steg 10,5 prosent til 21 kroner - basert på én eneste handel. Clavis Pharma og Navamedic la på seg hhv. 9,7 prosent til 38,50 kroner og 9,1 prosent til 7,20 kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs