Yara-analytiker: - Overraskende bra

Gjødselgiganten Yara International leverer meget solide tall fredag. - Dette var sterkt. Overraskende bra, sier Are Grongstad i Agilis Securities til HegnarOnline.

Børs

Gjødselgiganten Yara International leverte sine tall for Q1-2011 i morgentimene fredag, og selskapet kunne vise til strålende resultater i årets første kvartal.Selskapet fikk et resultat etter skatt på 2.901 millioner kroner mens det var ventet et resultat på 2.403 millioner. Per aksje ble resultatet 10,02 kroenr mot ventet 8,32 kroner.Les mer om Yara-tallene herAnalysesjef Are Grongstad i Agilis Securities er imponert over fredagens tall fra Yara.- Tallene var veldig sterke og resultatene etter første kvartal er overraskende solide. Topplinjen kommer inn litt over det vi forventet, rundt to prosent, og ellers er det jevnt over bra over hele linjen fra selskapet, sier Grongstad.Agilis er for tiden under Finanstilsynets lupe etter å ha drevet med det som karakteriseres som kritikkverdig oppførsel i forbindelse med daytrading-råd til kunder.Han mener tallene totalt sett kommer inn 11-19 prosent over konsensus og at større volumer og høyere marginer er to av grunnene til de gledelige tallene fra Yara.- Marginene på NPK - fullgjødsel - er veldig gode og er opp rundt 50 prosent fra 2010 og fire ganger høyere enn i 2009. Selskapet hadde en NPK-margin på 160 dollar per tonnet i kvartalet. Sammen med nitrater er NPK også det viktigste for Yara, sier Grongstad.Sterkt videre til tross for Kina-nyttAnalysesjefen forteller videre at gjødselgiganten holder fast ved sin guiding, og at selskapet forventer solide tall også fremover, til tross for at verdens største produsent av gjødsel - Kina - kommer til å senke sin eksportskatt i juli. Høyt kostnadsnivå for ureaprodusenter i Kina vil begrense eksporten av urea tross lavere eksportskatt fra juli og ut oktober.Kornprisene ventes i tillegg å stige fremover. Samtidig er nitratlagrene i Europa - Yaras hovemarked - veldig lave, og er nå på nivå med slik de var i 2007-2008.- Yara har i tillegg lykkes i å senke sin nettogjeld ytterligere. Fra 2008 til nå har selskapet senket gjeldsgraden fra 0,84 prosent til 0,20 prosent. Forrige kvartal var gjeldsgraden 0,27 prosent, sier Grongstad.Han trekker også frem det faktum at Yaras gjødselsalg og industrielle produktsalg har steget med 7 prosent sett i forhold til Q1-2010. Grongstad syns også selskapets cash flow er solid.Justerer ikke anbefalingAgilis opererer for tiden med en kjøps-anbefaling på Yara og har et kursmål på 350 kroner på aksjen. Verken anbefaling eller mål blir justert som følge av fredagens rapport.- Vi kommer kanskje til å se litt på våre urea-estimater samt estimatene for 2011 som sådan men inntil videre beholder vi anbefaling og kursmål. Utviklingen Yara viser nå er i tråd med det vi har forventet og kursmålet reflekterer dette. Vi anser nedsiderisikoen i aksjen som svært lav, sier Grongstad.Nytt kjøpssignalYara er fredag opp 3,41 prosent til 303 kroner. Dermed har aksjen ifølge Christiana Securities gitt et nytt kjøpssignal.- Yara har dannet en bullish rettvinklet triangel de seneste dagene med tak ved 293 kroner. Brudd over 293 kr = nytt kjøpssignal, kan man lese i en rapport fra meglerhuset fredag.

Nyheter
Børs