Flere utfordringer for fransk IMF-favoritt

Den franske finansministeren Christine Lagarde er favoritt til jobben som IMF-sjef.

Christine Lagarde - Foto: Ap/Scanpix
Børs

Men anklager om maktmisbruk og krav fra nye økonomiske stormakter kan stikke kjepper i hjulene.Mexico vil fremme sentralbanksjef Agustin Carstens som kandidat til lederjobben i Det internasjonale pengefondet (IMF), og sikrer dermed at Lagarde får en utfordrer. Carstens er tidligere nestleder for IMF og representerer et stort og viktig land blant de voksende økonomiene. Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika (BRICS-landene) er de tyngste av disse.Det er antatt at BRICS-landene ikke uten videre vil godta at også den neste sjefen for IMF kommer fra Europa, nærmere bestemt EU, selv om det har vært praksis siden IMF ble opprettet mot slutten av andre verdenskrig. De framvoksende økonomiene mener at også en av deres kandidater må ha sjanse til å bli IMF-sjef denne gang, etter den overgrepssiktede franskmannen Dominique Strauss-Kahn.Norge vil ha den best kvalifiserte kandidaten til å lede IMF, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).Stoltenberg vil verken støtte OECDs posisjon om at en ikke-europeer bør få IMF-jobben eller automatisk gå inn for at en ny europeer.

Nyheter
Næringsliv