Analytiker: Gir en sur stemning i markedet

-Det er ikke lett for markedene å finne gode nyheter om dagen, sier senioranalytiker Katrine Boye. Gjeldssituasjonen i USA og Europa skaper stor bekymring.

Foto: iStockphoto

I dagens rapport fra Nordea trekker senioranalytiker Katrine Boye frem gjeldssituasjonen i USA og Europa som to faktorer som skaper stor bekymring.Les også: Myrseth: Det kan lede til en ny resesjon- Det er ikke lett for markedene å finne gode nyheter om dagen. Fortsatt uavklart gjeldssituasjon i USA er én problemstilling som tynger og hvor det ikke er kommet noe nytt, men også fornyet uro rundt statsgjeld i eurosonen bidrar nok til den sure stemningen i markedene. På toppen av det hele kom det skuffende nøkkeltall fra USA i går, sier Boye.- Rentene på italiensk og spansk statsgjeld spreadet ytterligere ut i går og nærmer seg rekordnivåene fra før den nye krisepakken fra EU-landene kom på plass 21. juli. Det kan være uttrykk for at størrelsen på krisefondet (EFSF) ikke er stor nok til å håndtere eventuelle problemer rundt Spania og Hellas' finansiering, sier senioranalytikeren.- I dag er det ventet å bli avholdt avstemminger både i Senatet og i Representantenes Hus for henholdsvis Demokratenes og Republikanernes konkurrerende planer for heving av gjeldstaket og kutt i budsjettunderskudd. En endelig avtale må nødvendigvis bli et kompromiss mellom de to, sier Boye.- Det haster å komme til enighet og Kongressen har ved tidligere anledninger klart å bli enige på mye kortere tid enn de normalt bruker på den parlamentariske prosessen, som er 4-5 dager. For eksempel i april fikk de på plass en avtale kun etter to timer og unngikk da å stenge ned statlig virksomhet, avslutter Boye.