Dette vil påvirke Oslo Børs mandag

Hvordan reagerer Oslo Børs på stresstestene av europeiske banker, Obama-uttalelser og utviklingen på Wall Street og i Asia? Her er faktorene som spiller inn mandag.

Oslo Børs. Foto: Scanpix

Oslo Børs steg fredag Det var en avventende holdning på Oslo Børs fredag. "Alle" ventet på resultatene fra den europeiske stresstesten av 91 banker som skulle offentliggjøres 18.00. Hovedindeksen endte opp 0,6 prosent til 417,48. Omsetningen ble klokket inn på bare 3,1 milliarder kroner.Åtte banker strøk Rapporten om helsetilstanden i 91 europeiske banker viste at bare åtte strøk, men 24 banker er i faresonen og på kanten av stupet. 5 spanske, 2 greske og 1 bank i Østerrike strøk på Tier 1-kravet om en kjernekapitaldekning på mer enn 5 prosent.De 8 som ikke passerte testen må hente inn ytterligere 2,5 milliarder euro i egenkapital, tilsvarende knapt 20 milliarder kroner, for å komme på rett side.Analysesjef Pål Ringholm i First Securities mener det er helt hårreisende at stresstestene ikke tar hensyn til en eventuell gresk konkurs.Wall Street opp fredag Det ble en positiv avslutning på en svak uke på de amerikanske børsene fredag. Dow Jones-indeksen steg 0,34 prosent, til 12.479,73. Standard & Poor's 500 klatret 0,56 prosent til 1.316,14, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 0,98 prosent til 2.789,80.Bakgrunnen for nedturen var frykt for at gjeldskrisen i Europa sprer seg og at amerikanske poltikere setter landets kreditrating i fare.Slik gikk det med de norske aksjene i USA og CanadaFlatt i Asia mandag De asiatiske børsene er negative eller flate etter at USAs president Barack Obama fredag uttalte at tiden er i ferd med å løpe fra oss når det gjelder forhandlingene om budsjettkutt og heving av gjeldstaket. Utslagene på børseene er imidlertid små. Hang Seng i Hong Kong er opp 0,03 prosent, mens Shanghai-børsen er flat. Sør-koreanske Kospi faller 0,5 prosent.Tokyo-børsen er stengt.Oljepris på 117 dollar Oljeprisen faller tilbake. Nå handles Brent september-olje for 116,97 dollar, ned 0,3 prosent, mens prisen var 117,23 dollar fatet da Oslo Børs stengte dørene fredag.Ny all time high for gullprisen Global politisk usikkerhet sender gullprisen til nye høyder. I løpet av natten nådde spotprisen 1.598,41 dollar, mens amerikansk gull nådde rekorden 1.599,20 dollar per unse.Venter moderat løft på Oslo Børs Netfonds Bank tror hovedineksen på Oslo Børs åpner opp 0,1 prosent i dag, til 414,1- S&P500 steg 0,2 prosent etter at Europa stengte fredag. Resultatene fra stresstestene av de europeiske bankene ble sluppet etter stengetid fredag og disse kom inn bedre enn ventet. Isolert sett er dette positivt for aksjemarkedet, men investorene virker ikke være overbevist, i alle fall ikke ennå. Dagens viktigste hendelse, slik vi ser det, er Housing Market- indeksen fra USA kl 16.00, skriver meglerhuset.Europa-fall i venteIfølge Bloomberg TV ventes børsene i Frankrike og Tyskland ned 0,6-0,8 prosent i åpningshandelenDette skjer i dag:

  • Intrum Justitia: ResultatfremleggelseIntrum Justitia: Resultatfremleggelse
  • IBM: ResultatfremleggelseIBM: Resultatfremleggelse
  • SSB: Kostnadsindeks for lastebiltransport 10:00SSB: Kostnadsindeks for lastebiltransport 10:00
  • Sverige: Referat fra Riksbankens rentemøte 09:30Sverige: Referat fra Riksbankens rentemøte 09:30
  • USA: Verdipapirkjøp for mai 15:00USA: Verdipapirkjøp for mai 15:00
  • USA: NAHB-boligmarkedsindeks for juli 16:00USA: NAHB-boligmarkedsindeks for juli 16:00