Haudemann-Andersen spår full børs-panikk

Jan Haudemann-Andersen spår vill panikk på børsen rett rundt hjørnet. - Da får vi en ny krise som i 1929, sier investoren og forteller hvor man finner sikker havn i usikre tider.

Jan Haudemann-Andersen på kontoret i Vika Atrium - Foto: Finansavisen

Den profilerte investoren Jan Haudemann-Andersen spår vill panikk på børsen dersom USAs problemer med å heve gjeldstaket ikke ordnes.- USA går mot 100 prosent gjeld av BNP, men må fortsatt låne til forbruk. Dersom de ikke klarer å heve gjeldstaket, får vi en ny krise som i 1929, sier Haudemann-Andersen til Finansavisen.Dette er fordi de ikke vil klare å betjene lånet, eller betale ut offentlige ytelser til de som har krav på det. Da blir USA enten nedgradert, og må betale høyere rente på lånene sine, eller konsumet stopper opp.Haudemann-Andersen tror imidlertid på at kongressen kommer til enighet før fristen, men på sikt mener han USA har for mye gjeld.- Det blir pengetrykking til slutt. Norske makrokonomer er for unge til å huske 1970- og 80-tallet. Hyperinflasjon kommer ikke etter perioder med høy økonomisk vekst, men etter krig og kriser i finansmarkedene, sier Haudemann-Andersen.Investoren mener videre at gull er en sikker havn for nervøse investorer.