Ingen avstemning om republikansk spareforslag

Republikanerne i Kongressen utsatte sent torsdag kveld en avstemning om sitt forslag om en sparepakke og heving av gjeldstaket fordi de mangler støtte i sitt eget parti.

Illustrasjonsfoto AP Photo/Richard Drew

Etter flere timer med intense forhandlinger bak lukkede dører greide ikke den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, å få nok av de mest konservative Tea Party-medlemmene til å støtte hans forslag. Uten støtte fra Tea Party-aktivistene vil ikke forslaget få flertall i en avstemning i Representantenes hus, siden demokratene har gjort det klart at de vil stemme imot forslaget.Klarer ikke Boehner å få forslaget vedtatt fordi noen av hans egne ikke støtter det, ville det være et alvorlig nederlag for ham.De rundt 60 Tea Party-medlemmene, de fleste av dem nyinnvalgte i Kongressen i fjor, vil ikke stemme for et forslag som ikke innebærer enda dypere kutt enn Boehner tror han kan få gjennom. De vil også ha en grunnlovsendring som gjør et balansert statsbudsjett obligatorisk.Ifølge mediene tror ikke Tea Party-medlemmene det er så farlig om gjeldstaket ikke heves, de tror finansdepartementet bløffer om at USA i så fall ikke vil kunne betale både pensjoner og trygder.De mangler også tillit til de moderate republikanerne som har sittet lenge i Kongressen og som var med på å øke USAs gjeld sammen med George W. Bush. De står på sitt fordi de ble valgt for å si nei til skatteøkninger og en voksende statsgjeld, og de er ikke opptatt av å bli gjenvalgt.