Mye rødt på Oslo Børs - laber aktivitet

20 aksjer faller og 6 stiger. Det er fasit for de 26 mest toneangivende aksjene på Oslo Børs mandag. Investorene sender Marine Harvest ned nesten 5 prosent og aktiviteten bærer preg av ferie

Børsfoto: Scanpix

Investorene på Oslo Børs trekker på skuldrene av resultatene fra stresstestene i 90 europeiske banker, som ble offentliggjort fredag. I manges øyner var det en ikke-nyhet og ikke egnet til å påvirke aksjemarkedet mandag.Hovedindeksen på Oslo Børs faller 1 prosent til 413,09 mandag. Kl. 12:30 er det omsatt aksjer for 955 mmillioner kroner.Oljeprisen faller tilbake, på frykt for at det skal komme en ny runde med oppløsning av strategiske oljelagre, for å dempe prispresset. Ved lunsjtider mandag handles Brent for levering i september for 116,33 dollar, ned 0,8 prosent. Det er ned rundt 1 dollar fra børsslutt fredag.Statoil faller 0,9 prosent til 133,30 kroner.Rødt, rødt og rødt Marine Harvest faller 4,7 prosent til 3,43 kroner. Selskapet offentliggjør regnskapstallene for 2. kvartal 20. juli, men melder mandag om en operasjonell EBIT på 890 millioner kroner, opp fra 792 millioner kroner i samme kvartal i fjor.Les også: Marine Harvest ned 40 prosent til?Hydro faller 1,9 prosent til 37,57 kroner. Exane BNP Paribas kutter i følge TDN Finans kursmålet på aksjen fra 63 til 55 kroner.Kværner faller 3,3 prosent til 12,05 kroner.Noen vinnereIGE er dagens vinner med en oppgang fra 2 til 3 øre, men på syltynn omsetning. Så langt mandag er det bare omsatt aksjer i IGE for 10.723 kroner.Green Reefer er dagens taper med et fall på 15,7 prosent til 75 øre. Også her er omsetningen laber, og så langt mandag er det kun omsatt aksjer for 8.263 kroner.Sevan stiger 1 øre, til 45 øre, og er med det vinneren blant de 6 OBX-aksjene som stiger. De 5 andre er Aker Solutions, DNO, PGS, REC og TGS.Rødt i Europa Det er nedtur på børsene i Europa også mandag, på fornyet frykt rundt gjeldssituasjonen i Hellas, Italia, Spania og Portugal.Dax i Frankfurt faller 1,2 prosent mens CAC 40 i Paris er ned 1,3 prosent. FTSE 100 i London faller 1 prosent og i Milano er børsen ned 1,8 prosent.Tørr brønn Det norske oljeselskap og Rocksource rapporterte i morges om tørr Breiflabb-brønn i Nordsjøen. Rocksource ramler 12,4 prosent, mens Det norske stiger 3,2 prosent.Konferanse løfter Bionor Bionor Pharma vil presentere resultatene fra sine Vacc-4x-undersøkelser på en HIV-konferanse i Roma. Selve presentasjonen vil skje tirsdag. Tidligere publiserte funn blir gjennomgått, og noen flere detaljer blir offentliggjort og diskutert, opplyser selskapet til TDN FinansAksjen stiger 19,5 prosent til 1,96 kroner.Het pant Tomra stiger 1 prosent til 48,10 kroner i kjølvannet av resultatfremleggelsen før helgen, med påfølgende oppdateringer fra meglerhusene.Analyseshuset Investtech skriver i en rapport mandag at de anser Tomra Systems som dagens kjøp på Oslo BørsFlatt i Asia mandag De asiatiske børsene var negative eller flate i morges etter at USAs president Barack Obama fredag uttalte at tiden er i ferd med å løpe fra oss når det gjelder forhandlingene om budsjettkutt og heving av gjeldstaket. Det kom imidlertid ingen løsning i løpet av helgen.Åtte banker strøk Rapporten om helsetilstanden i de europeiske bankene viste at åtte strøk, men 24 banker er i faresonen og på kanten av stupet. 5 spanske, 2 greske og 1 bank i Østerrike strøk på Tier 1-kravet om en kjernekapitaldekning på mer enn 5 prosent.De 8 som ikke passerte testen må hente inn ytterligere 2,5 milliarder euro i egenkapital, tilsvarende knapt 20 milliarder kroner, for å komme på rett side.Dette står i sterk kontrast til Standard & Poor's egen stresstest, som ble offentliggjort i mars. Den viste, i følge Bloomberg, at europeiske banker vil trenge så mye som 250 milliarder euro, tilsvarende nesten 2.000 milliarder kroner, i ny kapital for å klare seg gjennom et ruskevær med høyere renter og en alvorlig økonomisk nedtur.Les også: Ny stresstest av bankene - den forrige var en vits. Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen