Obama tror på løsning og maner til samarbeid

- Om USA sin AAA-kredittrating ryker, så har vi likevel en økonomi som forsvarer en AAA-rating, men ikke et politisk system som forsvarer AAA, sa Obama i en tale. (oppdatert kl 17:00)

President Barack Obama - Foto: Scanpix

USAs president Barack Obama holdt pressekonferanse klokken 16:30 norsk tid.Presidenten understreker at Republikanere og Demokrater er enige om omfattende kutt og ikke står langt fra hverandre for å komme frem til en løsning på den amerikanske gjeldskrisen.- Dette er ikke en løsning der partene er milevis fra hverandre, sa Obama. Men med adresse til de republikanerne som forsøker å få en midlertidig heving av gjeldstaket, understreket presidenten viktigheten for å finne en løsning og ikke bare utsette problemet et par måneder.Obama sa videre i sin pressetale at han var villig til å diskutere blant annet skattereformer, men stresset tidsperspektivet på å komme frem til en løsning på å øke det føderale gjeldstaket med 2,4 trillioner dollar slik at han kan signere avtalen tirsdag, tidsnok til at det ikke setter USA sin trippel-A kredittrating i fare.- Om USAs trippel A rating ryker, så har vi likevel en økonomi som forsvarer en trippel-A rating, men ikke et politisk system som forsvarer en trippel-A rating, sa presidenten.Obama virket trygg på at partene vil komme frem til en løsning.- Det er en rekke måter å komme seg ut av dette rotet på, men tiden er i ferd med å løpe ut, sa Obama. Han la til dette ikke er tiden for å prøve å skaffe seg partipolitiske poenger, men at Republikanerne og Demokratene må klare å jobbe sammen for en løsning, sa han.Oslo Børs steg rundt tre poeng under presidentens tale og er ned 1,1 prosent kl 17:00.Ingen votering torsdagRepublikanerne i Kongressen utsatte sent torsdag kveld en avstemning om sitt forslag om en sparepakke og heving av gjeldstaket fordi de mangler støtte i sitt eget parti.Etter flere timer med intense forhandlinger bak lukkede dører greide ikke den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, å få mange nok av de mest konservative Tea Party-medlemmene til å støtte hans forslag.Uten støtte fra Tea Party-aktivistene vil ikke forslaget få flertall i en avstemning i Representantenes hus, siden demokratene har gjort det klart at de vil stemme imot forslaget.Denne krisesituasjonen har ridd markedene verden over som en mare denne uken.